Antena Meniu Search
x

Alexandru Rafila: S-ar putea ca în toamnă să avem o circulaţie a virusurilor gripale semnificativ mai intensă decât în sezonul precedent

Alexandru Rafila a afirmat că în această toamnă virusurile gripale ar putea circula mai intens, faţă de anul trecut, când aproape că nu a existat circulaţia acestora datorită măsurilor de prevenţie pe care populaţia le-a respectat. Profesorul atrage atenţia asupra faptului că vaccinarea gripală va fi utilă în contextul în care imunitatea în rândul populaţiei faţă de infecţia gripală este mult mai scăzută comparativ cu anul trecut. "Mulţi dintre cei care s-au vaccinat sunt îndoiţi de utilitatea vaccinării pentru că nu a existat circulaţia virusurilor gripale. Eu cu familia mea ne vom vaccina", precizează medicul.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 21.06.2021, 09:23

Alexandru Rafila: S-ar putea ca în toamnă să avem o ciculaţie a virusurilor gripale semnificativ mai intensă decât în sezonul precedent
Alexandru Rafila: S-ar putea ca în toamnă să avem o ciculaţie a virusurilor gripale semnificativ mai intensă decât în sezonul precedent - Mediafax Foto / Eduard Vinatoru via Hepta

Alexandru Rafila susține că este extrem de important ca lumea să se vaccineze anti-gripal, pentru a trece cu bine de sezonul rece.

”S-ar putea ca în toamnă, în iarnă, să avem şi o circulaţie a virusurilor gripale mai intensă sau semnificativ mai intensă decât în sezonul precedent. (...) Nu trebuie neapărat începută mai devreme campania de vaccinare antigripală, în octombrie e ok dacă începe, important este ca lumea să mai vrea să se vaccineze în contextul în care anul trecut, ştiţi bine că au rămas un milion de doze nefolosite, iar cei care s-au vaccinat, mulţi sunt îndoiţi de utilitatea vaccinării, pentru că nu a existat circulaţia virusurilor gripale. În acest an, dacă toate măsurile acestea legate de utilizarea măştii şi aşa mai departe nu vor mai fi funcţionale, în mod evident circulaţia virusurilor gripale va fi mai intensă sau poate chiar intensă, mai ales că, după un an de pauză, şi imunitatea aceasta care există în mod obişnuit în comunitate faţă de infecţia gripală sigur că este mai mică pentru că virusul nu a circulat, s-au îmbolnăvit extrem de puţine persoane şi atunci evident că şi faţă de gripă trebuie să ne pregătim în mod obişnuit. Eu vă spun cum o să fac eu, eu o să mă vaccinez, familia mea se va vaccina, este bine ca lumea să ţină cont de lucrul ăsta. Chiar dacă anul trecut nu am avut sezon gripal, anul acesta există suficiente motive să credem că nu va mai fi la fel ca anul trecut", a explicat Prof. Alexandru Rafila, pentru news.ro.

Transmitere comunitară a variantei Delta în România, din toamnă

Varianta indiană (delta) a coronavirusului ar putea avea transmitere comunitară din toamnă, de aceea este foarte important să fie monitorizată atent circulaţia variantelor virusului în această vară, spune Alexandru Rafila.

Pe acelaşi subiect

Specialistul clarifică însă utilitatea vaccinurilor anti-Covid în cazul acestei tulpini.

”Există studii recente care demonstrează că şi noua variantă indiană este acoperită în bună măsură de vaccin, mai ales de vaccinurile care conţin ARN mesager. Persoanele care sunt vaccinate cu două doze de vaccin Pfizer sau Moderna, mă rog, pe Pfizer s-a făcut studiul, arată că la ele există o protecţie între 80 şi 90%, deci o protecţie bună în continuare, aşa că nu cred că există motive să nu te vaccinezi, dimpotrivă, cu cât ne vaccinăm mai mulţi cu atât transmiterea va fi mai mică, posibilităţile de emergenţă a unor noi variante scad, şi există şi protecţie faţă de variantele care circulă în momentul de faţă", a declarat Prof. Rafila. 

Varianta delta (indiană) a noului coronavirus se transmite de două ori mai repede faţă de varianta iniţială a virusului iar cei care se îmbolnăvesc cel mai uşor cu aceasta sunt tinerii, a mai explicat profesorul Rafila.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Alexandru Rafila: S-ar putea ca în toamnă să avem o circulaţie a virusurilor gripale semnificativ mai intensă decât în sezonul precedent