Antena Meniu Search
x

Alexandru Rafila spune că în România nu mai există o transmitere comunitară a coronaviruslui: "E sporadică"

Medicul Alexandru Rafila, reprezentant al României în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, spune că la 130 - 150 de cazuri pe zi, ţara noastră nu se mai află în situaţia unei transmiteri comunitare a coronavirusului.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 07.06.2021, 07:28

Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie
Alexandru Rafila spune că în România nu mai există o transmitere comunitară a coronavirusluii - Inquam Photos / Ilona Andrei

Alexandru Rafila consideră că cifrele legate de noile îmbolnăviri cu COVID-19 în această perioadă nu indică o transmitere comunitară a virusului, ci una „sporadică”. Cu toate acestea, reprezentatul României la OMS atrage atenţia asupra faptului că, în situaţia în care România vor ajunge noile tulpini ale virusului, mai contagioase, s-ar putea reveni la o transmitere comunitară a infecţiei.

"La 130 - 150 de cazuri pe zi noi nu mai ne aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare a infecţiei în România. Şi dacă cifrele astea sunt subevaluate de trei ori, 500 de infecţii zilnice la nivel naţional nu înseamnă o transmitere comunitară, e o transmitere sporadică. Ce trebuie să înţelegem este următorul lucru: în România au circulat mai puţin variantele mutante, cu excepţia variantei din Marea Britanie. Dacă însă încet-încet încep să apară cazuri aşa, foarte lent, la început, o variantă cu o transmisibilitate mai mare -  de exemplu cu varianta indiană care are circa 40% transmisibilitatea mai rapidă decât varianta clasică – atunci putem să vedem la un moment dat că transmiterea comunitară reapare. Sigur, nu trebuie să devenim paranoici, dar asta nu înseamnă să nu fim responsabili să continuăm să pledăm pentru vaccinare, pe de o parte, să o facem din timp, pe de altă parte, pentru că mediul rural în continuare nu se vaccinează, asta este realitatea", a afirmat Alexandru Rafila duminică seară, într-o emisiune TV.

Medicul infecţionist a precizat că este importantă comunicarea şi implicarea autorităţilor locale, astfel încât în mediul rural să crească interesul pentru vaccinare:

„Dacă în toamnă vor exista semne de reluare a transmiterii comunitare şi de creştere a numărului de cazuri, atunci cu siguranţă, dacă terenul este pregătit, va exista şi un aflux mai mare, poate în a doua jumătate a verii sau la începutul toamnei. Peste vară acum sunt concedii şi cred că aceia care doresc să călătorească s-au vaccinat sau se vor mai vaccina în perioada următoare, restul populaţiei, care este sedentară, o va face în momentul în care vor exista semne că această pandemie ar putea să reizbucnească în ţara noastră”.

Pe acelaşi subiect

Alexandru Rafila a făcut referire, potrivit News.ro, şi la cei care ignoră faptul că boala încă există: „Noi avem o problemă sistematică în România, nu ne gândim decât la noi; în momentul în care o să ajungem să ne gândim şi la cei cu care interacţionăm, la comunitatea în care trăim şi în care muncim atunci o să putem face pasul, să fim responsabili nu numai pentru noi, ci şi pentru comunitate”.

Bilanț coronavirus în România, 6 iunie

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat pentru duminică, 6 iunie 2021, că au fost înregistrate 121 de infectări cu coronavirus în ultimele 24 de ore, din 11.666 de teste RT-PCR și 6.138 teste rapide antigenice. Până ieri, pe teritoriul României erau confirmate 1.078.863 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.042.898 de pacienți au fost declarați vindecați, iar 30.815 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 1.678. Dintre acestea, 320 sunt internate la ATI. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.000.402 teste RT-PCR și 1.218.572 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 11.666 de teste RT-PCR (3.951 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.715 la cerere) și 6.138 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 3.864 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 2.051 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 23.824 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 75 de persoane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Alexandru Rafila spune că în România nu mai există o transmitere comunitară a coronaviruslui: "E sporadică"