Antena Meniu Search
x

Video Arbidol, medicamentul controversat de pe piaţa neagră cu care se tratează tot mai mulţi români cu COVID. Medicii atrag atenţia asupra riscurilor la care se expun

Tot mai mulţi români se tratează singuri de COVID cu un medicament de contrabandă fabricat în Rusia şi vândut pe piaţa neagră în România. Deşi tratamentul nu e aprobat în Europa, sunt medici români care totuşi îl recomandă. Le atrag însă atenţia pacienţilor să-l ia doar după ce discută cu doctorii.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 22.10.2021, 20:40

Vezi și

Arbidolul, cunoscut şi sub denumirea de Umifenovir, nu este autorizat în România şi nici de Agenţia Europeană a Medicamentului. Medicii se plâng că mulţi români s-au tratat singuri acasă cu acest medicament şi au ajuns în stare gravă la spital.   

Silviu Negoiţă, şef ATI Spitalul Elias: Ajung cu afectare foarte mare, de peste 50%, cu un proces inflamator care cu greu mai poate fi stăpânit, hipoxemici şi cu degradare extrem de rapidă. Iau nu numai Arbidol, mai multe antivirale care sunt foarte prescrise, mai ales în mediul online.

Antiviralul a devenit viral nu doar pe net. Unul dintre cei care au promovat intens medicamentul a fost Gigi Becali, patronul FCSB. 

Arbidolul împarte specialiştii în două tabere

Pe acelaşi subiect

În timp ce unii specialişti spun că tratamentul face mai mult rău decât bine, alţii cred că poate fi eficient dacă este luat la începutul bolii şi sub supraveghere medicală. 

Adrian Marinescu, medic boli infecţioase: Discutăm de o situaţie de război. E un ativiral din cele câteva pe care le putem folosi, noi l-am avut la nivel de studii. Avem o experienţă cu Arbidol cu destul de puţine reacţii adverse şi cu efecte care au fost cele scontate.

Simin Florescu, medic boli infecţioase: Nu recomand nimănui să ia nişte medicamente despre care a citit pe undeva şi să le înghită. În primul rând nu face bine. Este un antiviral care nu are eficienţă în infecţia Sars-cov2.

Cu toate astea, medicamentul se vinde ca pâinea caldă pe internet.  

''El este achiziţionat din Republica Moldova, este în România, se transmite cu curierul, se plăteşte ramburs.

Aveţi comenzi multe?

Pffff!!! Foarte multe şi din pacate nu se mai găseşte, e ultimul stoc pe care-l am.'' 

Nici în farmaciile din Republica Moldova, acolo unde face parte din schema de tratament oficială, nu se mai găseşte. 

''Primim în cantităţi foarte mici şi repede se epuizează. Nu mai mult de 10 bucăţi, fără prescripţie, 239 de lei.'' 

Culmea, deşi în ţară medicamentele intră de multe ori ilegal, sindicatul poliţiştilor şi vameşilor a anunţat că le oferă membrilor săi câte o cutie de Arbidol, ca donaţie. 

Vasile Lincu, preşedinte PROLEX: Sunt mulţi poliţişti care lucrează în Moldova sau au rude pe acolo şi-l cumpără şi-l aduc în ţară. Dacă sunt doi, două de căciulă. Două a adus prima dată, pe urmă a adus patru, pe urmă ne-au mai adus, aşa am strâns.

Arbidolul este folosit pentru tratarea gripei în fostele ţări sovietice şi în China. După ce fost promovat de ruşi drept un drept leac-minune împotriva noului coronavirus, fără însă a prezenta şi dovezi ştiinţifice, vânzările au explodat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Arbidol, medicamentul controversat de pe piaţa neagră cu care se tratează tot mai mulţi români cu COVID. Medicii atrag atenţia asupra riscurilor la care se expun