Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Au explodat cazurile de scarlatină în școlile și grădinițele din România. Care sunt simptomele

După explozia cazurilor de gripă şi viroze în rândul elevilor, încep să se înmulţească rapid şi cazurile de infecţii bacteriene foarte contagioase. În şcoli şi grădiniţe sunt tot mai multe cazuri de scarlatină, o afecţiune care îi afectează în special pe cei mici, dar se poate transmite şi la adulţi. 

De Redactia Observator la 24.03.2023, 19:25
Vezi și

Un băieţel din Bucureşti s-a simţit rău încă de miercuri, iar astăzi tatăl a ajuns cu el la camera de gardă.

Nicu, tată: Băieţelul face febră foarte mare, 40 de grade are febră şi am decis să vin cu el la spital, are amigdalele foarte mari şi bănuiesc că are un streptococ. Doar febră au avut ceilalţi copii, nu pot să spun dacă au avut scarlatină sau nu.  

Şi colegii micului pacient au avut febră. 

"Urmează să ne interneze. Steprococul betahemolitic, pentru care ia antibiotic, dar face febră în continuare, după cinci zile de tratament. Şi durere în gât, dar febră foarte mare. Ne-au zis deja, streptococ şi vedem mai departe restul analizelor", ne-a spus un părinte.

Pe acelaşi subiect

Infecţia cu streptococ betahemolitic de grup A poate să declanşeze scarlatina, o boală care afectează cel mai mult categoria de vârsta 5 - 14 ani. 

Mihai Craiu, medic pediatru: Scarlatina în sine prin severitate nu e cu nimic diferită de faringoamigdalita streptococică, tot febră faci, tot mănâncă greu copilul, tot durere în gât şi deshidratare, numai că are această erupţie caracteristică aspră, aşa ca un şmirghel la palpare şi limbă zmeurie. 

Scarlatina este contagioasă şi se transmite foarte uşor

Mihai Craiu, medic pediatru: Bolnavul poate să infecteze, în principiu, unul din zece persoane din jurul lui. Este contagios dacă nu respectăm nişte reguli elementare pentru că el nu se trabsmite de la mare distanţă prin aer, el se transmite în apropiere prin folosirea împreună a diverselor lucruri de mâncat, de băut sau dacă picături de salivă ajung la distanţă foarte mică de pe un copil pe celalalt. 

Adrian Marinescu, infecţionist: Se transmite cu uşurinţă în familie, în colectivitate şi cei care sunt vulnerabili sau cu alte probleme, persoanele în vârstă pot de asemenea să facă infecţie streptococică şi vă spuneam că nu e vorba doar de scarlatină. Streptococol betahemolitic de grup A poate să dea o grupă largă de afecţiuni şi unele dintre ele pot fi severe şi să le pună viaţa în pericol.

Tratamentul scarlatinei este de cele mai multe ori cu antibiotice. Boala are un caracter sezonier, fiind mai răspândită în lunile decembrie-mai, cu un vârf de cazuri în martie şi aprilie. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Au explodat cazurile de scarlatină în școlile și grădinițele din România. Care sunt simptomele