Antena Meniu Search
x

Avertisment de la OMS: gripa s-ar putea împreuna cu noul coronavirus. "Va fi un val mare!"

OMS a transmis un avertisment îngrijorător: gripa s-ar putea împreuna cu noul coronavirus. În această situație, forul mondial recomandă vaccinarea contra gripei sezoniere.

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 28.07.2020, 18:09

Coronavirus România
Coronavirusul nu e influențat de anotimpuri, susține OMS - hepta
  • Anotimpurile nu influențează răspândirea coronavirusului, spune OMS.
  • Peste 650.000 de oameni au murit de coronavirus în întreaga lume.

Anotimpurile nu par să aibă legătură cu dezvoltarea pandemiei covid-19, apreciază marţi Organizaţie Mondială a Sănătăţii (OMS), avertizând împotriva unii iluzii potrivit căreia vara reprezintă o protecţie, relatează AFP.

”Anotimpul nu pare să aibă o repercusiune asupra transmiterii virusului”, care a ucis peste 650.000 de oameni în lume şi a infectat peste 16 milioane de persoane, a declarat într-o conferinţă de presă virutală o purtătoare de cuvânt a OMS, Margaret Harris.

Ea prezintă ca probă faptul că, între cele mai afectate ţări din lume, într-una - Statele Unite - este vară, iar în cealaltă - Brazilia - este iarnă.

”Se pare că există o idee persistentă potrivit căreia virsulul este sezonier (...), însă trebuie avem în vedere cu toţii că acesta este un virus nou şi, chiar dacă este vorba despre un virus respirator, care sunt în mod istoric sezonieri, acesta se comportă altfel”, a subliniat ea.

Pe acelaşi subiect

Evocând ”credinţa” potrivit căreia riscul infectării este mai mic vara, ea a repetat că ”vara este o problemă. Acestui virus îi plac toate anotimpurile”.

Margaret Harris a recunoscut însă că o împreunare a virusului gripei - care este sezonier şi loveşte iarna - şi noului coronavirus este un subiect de îngrijorare şi riscă să crească presiunea asupra sistemelor de sănătate.

”Aşadar, noi încurajăm pe toată lumea să se vaccineze împotriva gripei”, a îndemnat ea.

Margaret Harris a îndemnat totodată la atenţie şi la respectarea gesturilor-barieră care permit o încetinire a răspândirii virusului.

Folosind metafora marină, utilizată adesea pentru a descrie situaţia epidemiologică, ea a apreciat că primul val al pandemiei - aflat în continuare în curs - ”va fi un val mare. El va urca şi apoi va coborî un pic. Cea mai bună abordare este, aşadar, să-l aplatizăm, pentru a-l transforma într-o undă la picioarele noastre”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Avertisment de la OMS: gripa s-ar putea împreuna cu noul coronavirus. "Va fi un val mare!"