Antena Meniu Search
x

Avertisment puternic, transmis de cercetători: Prima generație de vaccinuri anti-Covid își va pierde eficiența în cel mult un an pentru că vaccinăm prea puțin

Două treimi dintre epidemiologi avertizează că mutațiile virusului SARS-CoV-2 ar putea face vaccinurile curente ineficiente într-un an sau chiar mai puțin și trag un semnal de alarmă că noi vaccinuri vor trebui dezvoltate pentru mutațiile viitoare.

de Redactia Observator

la 31.03.2021, 10:56

Avertisment dur transmis de cercetători: Prima generație de vaccinuri anti-Covid își va pierde eficiența în cel mult un an
- Profimedia
  • Majoritatea oamenilor de știință cred că prima generație de vaccinuri anti-Covid își va pierde eficiența în cel mult un an de zile.
  • Noi vaccinuri vor trebui dezvoltate pentru mutațiile viitoare ale virusului.
  • Epidemiologii avertizează că eforturile individuale de vaccinare ale țărilor bogate nu sunt de ajuns pentru a opri pandemia și că este nevoie ca tehnologia să fie împărtășită cu țările sărace

Un sondaj realizat de People's Vaccine Alliance indică nevoia urgentă pentru un efort de vaccinare la nivel global. Epidemiologi, de la instituții academice de top din lume, au lansat un avertisment puternic cu privire la ce riscă omenirea dacă nu se asigură că toate țările au suficiente vaccinuri pentru a proteja oamenii de COVID-19, anunță Oxfam.

Într-un sondaj realizat pe 77 de epidemiologi din 28 de țări, două treimi dintre aceștia susțin că într-un an sau chiar mai puțin virusul va suferi mutații care vor face ineficiente majoritatea vaccinurilor din prima generație. Aproape o treime dintre respondenți au indicat că, în nouă luni sau mai puțin, actualele vaccinuri nu vor mai fi eficiente. Majoritatea covârșitoare - 88% - susține că procentul slab de imunizare a populației din multe țări ar face mai probabilă apariția mutațiilor rezistente la vaccin.

People's Vaccine Alliance, o coaliție formată din peste 50 de organizații, printre care Alianța Africană, Oxfam și UNAIDS, a avertizat că, în ritmul actual, este probabil ca doar 10% dintre persoanele din majoritatea țărilor sărace să fie vaccinate în anul următor. Aproape trei sferturi dintre cei chestionați - epidemiologi, virologi și specialiști în boli infecțioase din instituții precum Johns Hopkins, Yale, Imperial College sau Universitatea Cambridge, au spus că vaccinarea globală ar putea crește dacă tehnologia este împărtășită în mod deschis cu toate țările. People's Vaccine Alliance solicită ridicarea monopolurilor farmaceutice și schimbul de tehnologie pentru a spori cât mai repede aprovizionarea cu vaccinuri.

„Cu cât circulă mai mult virusul, cu atât este mai probabil să apară mutații și variante, care ar putea face vaccinurile noastre actuale ineficiente. În același timp, țările sărace rămân în urmă fără vaccinuri și provizii medicale de bază, cum ar fi oxigenul. După cum am aflat, virusurilor nu le pasă de granițe. Trebuie să vaccinăm cât mai mulți oameni posibil, peste tot în lume, cât mai repede posibil. De ce să aștepți și să urmărești în loc să mergi înainte?” a spus Devi Sridhar, profesor de sănătate publică globală la Universitatea din Edinburgh.

„Pe măsură ce națiunile încep să-și extindă programele de vaccinare, ne reamintim încă o dată despre interdependența noastră. Ratele ridicate de vaccinare și imunitatea de turmă într-o țară sau regiune a lumii, în timp ce altele, în special țările cu venituri mici și medii, continuă să aștepte la coadă, vor crea mediul perfect pentru ca virusul să continue să sufere mutații și să anuleze beneficiile oricărui vaccin. In contrast, exista beneficii enorme pentru toată lumea dacă există un acces mai echitabil la dozele disponibile de vaccinuri și dacă se obține imunitate turmă la nivel global mai devreme. Ca oameni de știință, activiști și decidenți, trebuie să ne asigurăm că sunt vaccinați cât mai mulți oameni în toată lumea și cât mai curând posibil, astfel încât să ne putem concentra eforturile în reconstrucția comunităților, mijloacelor de trai și a economiilor și să știm că suntem în siguranță și mai bine pregătiți pentru următoarea pandemie”, a spus  Quarraisha Abdool Karim, director științific asociat al CAPRISA și profesor în epidemiologie clinică la Universitatea Columbia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Avertisment puternic, transmis de cercetători: Prima generație de vaccinuri anti-Covid își va pierde eficiența în cel mult un an pentru că vaccinăm prea puțin