Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe litoral sau în zonele de munte

Avertisment oficial de la medici! Spitalele sunt pline de pacienţi cu boli digestive, care afectează adulţii, dar mai ales copiii de vârste mici. Aproape 100 de bolnavi au cerut ajutor weekendul trecut la un spital de pediatrie din Bucureşti. Alte cazuri grave vin la camerele de gardă de pe litoral sau din zonele de munte.

de Cristina Tănasă

la 22.07.2024 , 20:14

Bolile digestive apar, de multe ori, în timpul vacanţei, când igiena copiilor mai scapă de sub control, spun medicii. Cei mai sensibili sunt cei de vârstă mică.

Record de pacienţi cu boli digestive

"Cea mai severă formă este cea care nu îi mai permite să iasă din camera de hotel, îi este atât de rău și are atât de multe scaune. Asta este o formă severă sau are scaune hemoragice, (n.r. problemă) care trebuie adresată spitalului acolo unde se află", spune Simin Florescu, managerul Spitalului Victor Babeş Bucureşti. 

Vezi și

"N-au venit părinţii doar să afle dacă pot pleca liniştiţi în concediu, ci pentru că într-adevăr copiii aveau tonus muscular foarte scăzut, extrem de moi, somnolenţă marcată, sugarii care nu se mai trezeau să sugă, stare generală de rău nedefinită, copii mai mari, preşcolari, pe care-i întrebam dacă-i supără ceva: Mi-e lăău şi atat", a precizat Prof. Dr. Mihai Craiu, medic primar boli infecţioase.

Pe acelaşi subiect

Recordurile de temperatură de vara aceasta stabilesc şi recorduri la camerele de gardă. Numărul persoanelor care au ajuns la spital numai în ultima lună se apropie de 10.000. Cu aproape 15% mai mult faţă de media ultimilor 5 ani, în aceeaşi perioadă de raportare.

Primele simptome care apar

În majoritatea cazurilor, un virus este vinovat pentru bolile digestive ale copiilor. Primele simptome care ar trebui să amâne concediul, sunt lipsa poftei de mâncare, febra şi vărsăturile. Adulţii se îmbolnăvesc adesea din cauza mâncării care se strică repede în zilele caniculare. 

"Ouă, lapte, se strică foarte repede. Orice mâncare alterată, orice pizza cumpărată de undeva unde a stat în condiţii nu tocmai bune poate să dea boală diareică acută şi chiar şi dă", spune Eva Cristescu, medic de familie.

Una dintre cele mai frecvente boli este provocată de Salmonella, iar bacteriile se răspândesc uşor în alimentele contaminate. Simptomele încep cu greaţă şi dureri abdominale, iar micii pacienţi se pot deshidrata rapid. Dacă nu ajung rapid la spital, boala poate fi mortală.

Cristina Tănasă Like
Întrebarea zilei
Vi se pare mai eficient să vindeţi haine din garderoba personală online, pe grupuri sau diverse aplicaţii?
Observator » Sănătate » Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe litoral sau în zonele de munte