Antena Meniu Search
x

Video Boala fatală care uneori este confundată cu o raceală. Primele 12 ore, vitale în cazul pacienţilor

Pe o vreme atât de înşelătoare şi în plin sezon de viroze, medicii vin cu un avertisment. Infarctul poate fi confundat cu o răceală dacă durerile din piept lipsesc dintre simptome. Cel mai probabil asta s-a întâmplat si în cazul lui Caddy de la BUG Mafia, care a ajuns la spital la cinci zile după ce făcuse atac de cord. A avut noroc că a supravieţuit - cardiologii spun că avea nevoie de o intervenţie de urgenţă. De aceea, este vital să mergi urgent la doctor dacă ai simptome de infarct, chiar şi parţiale.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 30.10.2023, 17:39

Vezi și

Infarctul silenţios, cum îl numesc medicii, poate da foarte puţine semnale de alarmă sau chiar deloc. Oricare dintre simptomele următoare pot fi o trimitere la cardiolog.

Simptomele unui infarct silenţios

Ştefan Busnatu, cardiolog: Dacă trecem printr-o stare din asta de oboseală instalată brusc şi vedem că după câteva zile practic ne-am gândi, am făcut o viroză, s-a întâmplat ceva sau nu şi vedem că lucrurile nu trec, putem să ne gândim că şi inima e afectată.

Dacă intervii în primele 12 ore de la debutul infarctului, ai şansele cele mai mari să recuperezi muşchiul, în condiţiile în care artera aia e înfundată complet. Dacă intervenţia se face mai târziu, lucrurile sunt oarecum variabile pentru că nu e obligatoriu să ai o înfundare completă a arterelor şi poate fi, mai poate fi un firişor de sânge care să mai circule pe vase care să mai ţină muşchiul ăla în viaţă.

Pe acelaşi subiect

La ce semne trebuie să fim atenţi

Gheorghe Fronea, un bărbat de 67 de ani din Bucureşti, a ajuns pe masa de operaţie deşi nu se ştia suferind de inimă. S-a dus la spital pentru un consult, după câteva zile în care a simţit dureri uşoare în piept şi oboseală. 

Gheorghe Fronea - pacient cardiac: Doamna doctor mi-a spus "te internez de urgenţă". M-a internat şi sâmbăta m-a operat şi a zis că am avut mare noroc. A spus că artera principală a fost înfundată 90% şi am avut noroc şi am scăpat. 

Medicii i-au montat un stent, ca să îi ţină în funcţiune un vas de sânge care se îngustase. Medicii spun că este foarte important să fii atent la factorii de risc şi să mergi la controale preventive. 

Care sunt factorii de risc în cazul infarctului

Ştefan Busnatu, cardiolog: Este foarte important să dăm atenţie la factorii de risc. Pe de o parte vorbim de vârstă, care după 55-60 de ani devine risc de boală cardiovasculară independentă şi avem familia care a avut boală cardiovasculară sau accident vascular cerebral la o vârstă tânără, reprezintă un semn de îngrijorare şi ar trebui să dăm mai multă atenţie şi simptomelor pe care le avem, plus fumatul, consumul de alcool, lipsa de activitate fizică, alimentaţia grasă, greutatea care tot se adună, stresul. 

Cine a împlinit 35 de ani trebuie să înceapă să facă programări periodice la cardiolog. Atacurile de cord încep să apară tot mai des la pacienţi tineri din cauza unui stil de viaţă neglijent. 

Andreea Petrescu, reporter Observator: Atunci când sunt de tură pe intervenţiile cardiovasculare în Bucureşti, medicii de la spitalul Bagdasar Arseni din Capitală văd 10, uneori chiar 15 bolnavi care au suferit un infarct. Jumătate dintre aceştia sunt oameni tineri, unii cu vârste sub 45, chiar 35 de ani.

Semnele unui infarct clasic sunt durerea care apare brusc în mijlocul pieptului, la baza gâtului - şi se poate duce spre braţ - respiraţia îngreunată şi transpiraţia abundentă. Femeile pot să simtă, deodată, şi greaţă sau dificultăţi de respiraţie. Toate aceste semne trebuie să te trimită la medic, spun cardiologii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Boala fatală care uneori este confundată cu o raceală. Primele 12 ore, vitale în cazul pacienţilor