Video Boala misterioasă care face ravagii printre copii a ajuns în România. Netratată, în câteva zile poate duce la deces
România confirmă primul caz de îmbolnăvire cu un virus care a inceput sa faca ravagii printre copii la nivel mondial: un tânăr pacient este în spital şi se luptă cu maladia misterioasă. Sunt deja aproape 200 de cazuri în toată lumea, iar noua formă de hepatită a ucis până acum un copil şi alţi 17 au avut nevoie de transplant hepatic. Simptomele iniţiale sunt asemănătoare unei viroze obişnuite.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Moscova pregăteşte un asalt teribil pentru a recuceri Kursk: 50.000 de soldaţi ruşi şi nord coreeni vor încerca să-i scoată pe ucraineni din Rusia
Maladia teribilă a ajuns şi în România, iar autorităţile au anunţat deja un prim caz.
Adriana Pistol, șefă INSP: Este un caz de hepatită de etiologie necunoscută. Fiind un caz unic, nu putem încălca confidenţialitatea. Astfel de forme ajung doar în spitale.
Doctorii nu dau însă, momentan, informaţii despre starea micului pacient. Însă, e alertă maximă printre medici.
Adrian Marinescu, medic infectionist: Medicul va trebui să fie mai atent în perioada următoare şi să ia în calcul situaţiile în care copilul are o simptomatologie digestivă sau analize hepatice modificate, ar trebui să ia în calcul inclusiv ipoteza că e un adenovirus.
- Cazuri inexplicabile de hepatite la copii din Europa şi SUA. Virusul luat în calcul de autorităţi
- Tratamentul pentru pacienţii cu hepatita C, asigurat de CNAS începând din luna februarie
- ''Îşi bat joc de lume. Nu ne fac tratamentul la timp.'' Cu lacrimi în ochi, bolnavii de hepatita C sunt disperaţi...
Netratată, în câteva zile poate duce la deces
Hepatita misterioasă afectează copiii de până în 16 ani din toată lumea. Maladia teribilă atacă ficatul, iar în câteva zile, dacă nu e tratată, poate duce la deces.
Helena Gutierrez, specialist hepatologie: Este asociată cu infecţiile respiratorii, la fel ca infecţiile gastrointestinale. Astfel că cele mai întâlnite simptome pe care pacienţii le au sunt de natură respiratorie.
Primele cazuri de boală au apărut la începutul lunii aprilie. În Regatul Unit, copiii de până în cinci au început să se îmbolnăvească pe capete.
Henry Schiau,medic pediatru: Cele mai comune simptome sunt cele gastrointestinale, ca diareea, vomitatul, pot exista şi variante de tuse uşoară şi senzaţie de congestie nazală.
Infecţia se răspândeşte rapid: de la 10 cazuri pe 5 aprilie, medicii britanici s-au trezit cu 73 în doar trei zile. Iar numărul a continuat să crească de la o zi la alta. În scurt timp, cazurile au explodat în toată lumea. Un copil a murit, iar alţi 17 au avut nevoie urgent de un transplant hepatic. Mai exact, unul din zece micuţi a ajuns pe masa de operaţie.
Stravros Christoudias, specialist hepatologie: Chiar și o predispoziție genetică care provoacă acest virus poate schinba felul în care se manifestă în corpul lor.
Pentru apariţia maladiei, medicii dau vina pe un adenovirus din categoria de virusuri responsabile în general de faringită, conjunctivită sau bronșită. Este ipoteza de lucru la nivel mondial. Adenovirusul a fost detectat în cel puțin 74 de cazuri dintre îmbolnăvirile raportate până acum. Un virus viclean, cu aproape 50 de ramificaţii şi greu de stăpânit.
Până vom avea certitudini...
Adrian Marinescu, medic infectionist: Mâinile murdare pot să dea multe din bolile infecţioase. Tuse şi strănut, suprafeţe şi obiecte care sunt contaminate.
Părinţii trebuie să fie atenţi, spun medicii, dacă cei mici încep să fie extrem de obosiţi, pielea capătă o nuanţă gălbuie, scaunele sunt moi ori copilul începe să se scarpine obsesiv. Ca simptome, pot apărea inclusiv sângerări ori stări de ameţeală.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰