Antena Meniu Search
x

Video Bucureştiul ar urma să intre în lockdown în două săptămâni. Epidemiologi: Valul 3 al pandemiei îl va depăşi pe cel din toamnă

Capitala e la un pas să intre în carantină. Situaţia a scăpat de sub control spun mai mulţi epidemiologi, care cred că Bucureştiul urmează să intre în lockdown în mai puţin de două săptămâni. Numărul cazurilor de coronavirus e în continuare în creştere iar spitalele sunt deja arhipline. 

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 17.03.2021, 21:18

Vezi și

Specialiştii cred că valul 3 al pandemiei îl va depăşi pe cel de la sfârşitul anului trecut. În Capitală, pragul de 6 cazuri la mia de locuitori ar urma să fie atins până la finalul lunii, în ritmul actual al îmbolnăvirilor. 

Emilian Imbri, expert în managementul serviciilor de sănătate: ”Bucureştiul se va închide. E chestie de zile, de 7, 8, 10 zile.”

Ambulanţele vin una după alta în faţa spitalelor. La Victor Babeş, nu mai sunt paturi libere iar camera de gardă e plină, aşa că medicii consultă bolnavii în salvări.

Reporter: Câte spitale v-au spus să nu mai trimiteţi ambulanţe pentru că nu mai au locuri?

Pe acelaşi subiect

Bogdan Oprița, medic coordonator UPU SMURD Floreasca: Toate! 

Numărul pacienţilor a devenit copleşitor pentru spitalele din Capitală. Nu mai sunt locuri libere nici la ATI şi nici în alte secţii, aşa că unitatea de primiri urgenţe de la Floreasca a fost transformată în secţie COVID. ”În spaţiul de presiune negativă, în spaţiul de triaj - fostul triaj - şi îngrijri imediate avem pacienţi.” 

Pacienţii în stare gravă sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic. Ceilalţi bolnavi, care sunt conştienţi, caută aerul şi se agaţă de tuburile care le pompează oxigen. 

”Cea mai mare luptă nu se dă doar în secţiile de terapie intensivă ci şi în unităţile de primiri urgenţe. Aici se aud continuu sunetele aparatelor care îi ţin în viaţă pe pacienţii în stare foarte gravă. În unitatea de primiri urgenţe de la Floreasca sunt internaţi acum 4 bolnavi care ar trebui duşi într-o terapie intensivă. Dar nu există locuri pentru ei”, transmite Ema Schweninger, reporter Observator

După un an de pandemie, sistemul sanitar îşi arătă în continuare limitele. 

Pacient: Am sunat de pe 13 până azi la salvare şi nu m-a adus niciuna la spital. 

Reporter: Vă spuneau că nu sunt paturi în alte spitale? 

Pacient: Da, că nu au nimic.

Reporter: Ce aţi văzut în aceste 3 zile în spital? 

Pacient: Foarte mulţi bolnavi. Eroi în timp de pace, doctorii. 

Medicii şi asistenţii văd în fiecare zi moartea. Şi fac tot posibilul să îi scoată pe bolnavi din ghearele ei. 

Nicoleta Pârju, medic UPU Spitalul Floreasca: Ai senzaţia că eşti pe front pentru că sunt foarte mulţi pacienţi în suferinţă. 

Reporter: Aţi plâns vreodată? 

Nicoleta Pârju, medic UPU Spitalul Floreasca: Da, nu doar o dată. Mi-este greu să îi văd practic cum luptă pentru viaţă. 

O femeie se simte mai bine şi a fost trimisă acasă. În 3 minute, e adusă în salon altă pacientă. ”A plecat pacienta la domiciliu şi pacienta pe care aţi văzut-o era în aşteptare în faţa spitalului să eliberăm un loc!”  

Iar 5 minute mai târziu, uşile se deschid din nou. Intră un alt bolnav. Deşi nu mai sunt paturi suficiente. 

Bogdan Oprița, medic coordonator UPU SMURD Floreasca: ”Suntem în medicina de dezastre de anul trecut. Avem planuri pregătite să punem paturi pe hol. Avem maşinile de terapie intensivă mobilă de la SMURD care sunt în rezervă şi pot fi aduse lângă spital şi transformate în boxe individuale de terapie intensivă.”

Nici ambulanţele nu mai fac faţă numărului mare de apeluri. În Bucureşti au fost trimise 10 echipaje din alte judeţe ca să ajute la testarea oamenilor. 8 judeţe şi Capitala sunt roşii. În municipiul Braşov, incidenţa a ajuns azi la 6,12 la mie. 

Alexandru Ganea, Instituţia Prefectului Braşov: ”Şcolile se vor închide de mâine prin efectul ordinului Ministerului Sănătății şi al Ministerului Educației.”

”Mă gândesc cu groază 07,25 Am o mamă de 97 de ani care trebuie să mă duc să am grijă de ea.”

”Aş prefera să nu se intre în carantină, ca să ne apropiem de o situaţie de viaţă normală.”

Decizia de carantinare se va lua săptămâna viitoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Bucureştiul ar urma să intre în lockdown în două săptămâni. Epidemiologi: Valul 3 al pandemiei îl va depăşi pe cel din toamnă