Sănătate, România! La Brașov, medicii salvează vieți într-un spital-șantier

De Sonia Simionov.
Publicat: 11.04.2019, 19:57.
Actualizat: 11.04.2019, 20:14

Sunt mai bine de 50 de ani de când, în România, nu s-a construit niciun spital de stat. Cele vechi sunt atât de dărăpănate, încât au nevoie de renovări din temelii. Un astfel de loc este Spitalul Judeţean Braşov, un şantier în acest moment.

Sunt mai bine de 50 de ani de când, în România, nu s-a construit niciun spital de stat. Cele vechi sunt atât de dărăpănate, încât au nevoie de renovări din temelii. Un astfel de loc este Spitalul Judeţean Braşov, un şantier în acest moment. De doi ani, pavilioanele sunt demolate rând pe rând şi medicii salvează vieţi în săli improvizate. Abia peste alţi doi ani, spitalul va fi gata pentru primirea pacienţilor la standarde europene. Banii vin de la Banca Mondială, iar statul român oferă doar două paturi de mari arşi.

Suntem la Spitalul Clinic de Urgenţă - Braşov. Un singur pavilion mai este în picioare şi acolo sunt toţi. Medici, pacienţi şi aparţinători. În jurul lor sunt zeci de utilaje, schele şi muncitori. De doi ani, lucrează zi şi noapte printre urgenţe.

Doctor Corina Ciubotaru, medic primar de urgenţă. Este ora trei dimineaţa. Camera de Gardă este plină, iar pacienţii aşteaptă să fie preluaţi.

(CORINA CIUBOTARU, medic primar de Urgență): În principiu ar trebui să fie un medic în roşu, în aria cod roşu, un medic în galben, sau doi, că sunt 4 paturi aici.

(Reporter): Şi câţi sunteţi?

(Corina Ciubotaru): Sunt eu cu doi medici rezidenţi.

(Reporter): Câţi oameni v-ar mai trebui aici ca să fie un efectiv... poate ideal?

(Corina Ciubotaru): Poate vreo 10!

"Tot orașul stă în 4 ambulanțe"

Din lipsă de personal, medicul Corina Ciubotaru se ocupă de toate cazurile.

(Reporter): Cum staţi, aşa, cu zâmbetul pe buze?

(Corina Ciubotaru): Aşa sunt de felul meu.

(Reporter): Serios? Reuşiţi să faceţi asta?

(Corina Ciubotaru): Da, cred că aşa e firea mea.

(Reporter): Nu obosiţi niciodată?

(Corina Ciubotaru): Câteodată obosesc, dar cred că nu las să se vadă. Mi se întâmplă să scriu în foaia de observaţie, mă opresc în mijlocul cuvântului şi... mă ocup de altceva şi continui de la litera următoare a cuvântului.

În tot acest timp, ambulanţele vin şi pleacă. Sunetul urgenţei nu se opreşte niciodată.

(Corina Ciubotaru): Pe oraş sunt patru ambulanţe... cu asistent, în principiu.

(Reporter): Nu e cam puţin, pe tot oraşul?

(Corina Ciubotaru): Tot oraşul stă în cele patru ambulanţe.

Braşov este un oraş turistic, iar urgenţele nu aleg pacienţii. Peste 300 de cazuri trec, în fiecare zi, prin mâinile medicilor de aici.

”Câteodată, trebuie să te resemnezi”

În fiecare zi, în România, la 112 sună aproape 40 de mii de oameni. Statistic, peste opt mii de apeluri sunt urgenţe majore. Asta înseamnă că 400 de oameni, în fiecare oră, aşteaptă, în stare critică, salvarea. În acest moment, România are un parc auto de peste 2.000 de ambulanţe, dintre care doar 154 cu medic, pregătite să intervină în astfel de cazuri.

ROMEO FLAVIUS, medic primar UPU Județean Mureș: Sunt aici, o mare parte din timp. Probabil aproape jumătate din timpul meu. Am ales urgenţa pentru că mi se pare cea mai variată şi cea mai dinamică dintre specialităţi.

Romeo Flavius este medicul care a preluat garda de zi la Spitalul din Braşov. În timpul interviului vine, pe targă, un pacient în stare gravă. Flavius trebuie să plece. Îl ateptăm. După 10 minute, pacientul este stabilizat. Doar că nu e întotdeauna aşa.

ROMEO FLAVIUS, medic primar UPU Județean Mureș: În momentul în care vezi că nu poţi să-i ajuţi pe ceilalţi, deşi ai făcut tot ce ai putut... Câteodată trebuie să te resemnezi, probabil că resemnarea asta vine cu timpul petrecut aici. Vreau să rămân în ţara asta şi aş vrea să pot să-mi cresc copiii în ţara asta şi aş vrea să locuiesc într-o ţară mai bună şi ca să fie o ţară mai bună, probabil toţi ar trebui să punem umărul a a înăptui ţara asta...

Promisiuni de la Sănătate

Medicii din Spitalul Judeţean Braşov salvează acum vieţi în săli mici şi improvizate. Un sacrificiu pe care îl fac cu gândul la un Spital la care România visează de zeci de ani. În doi ani, ar trebui să ajungă la standarde europene. Pe banii Băncii Mondiale.

SORINA PINTEA, Ministrul Sănătății: Braşovul a fost deja pus pe harta Spitalelor Regionale de către autorităţile locale care au semnat un contract de consultanţă cu banca europeană pentru dezvoltare.

Cu o întârziere de ...mulţi ani, Ministerul Sănătăţii face o promisiune uriaşă. Opt Spitale Regionale. 400 de milioane de euro fiecare. Din fonduri europene şi „surse alternative" de finanţare. Mai exact, parteneriate publice private cu Turcia. În următorii doi ani vor fi construite Spitale în Iaşi, Cluj şi Craiova. Apoi în Constanţa, Timişoara, Târgu Mureş şi Brăila-Galaţi. Am cerut un termen.

(SORINA PINTEA, Ministrul Sănătății): 2025-2026, dacă totul merge bine şi nu sunt contestaţii şi lucrurile merg lin.

(Reporter): Cu toate dotările?

(Sorina Pintea): Cu toate dotările!

Sănătate, România! Episodul 5

Cu acest proiect, Statul speră să-i convingă medicii plecaţi din ţară ...să se întoarcă. Numai de la începutul anului până acum peste 400 de salvatori cu mâini de aur au ales străinătatea. Unii, însă, n-au reuşit să se despindă de tot.

Prof. dr. GHEORGHE CERIN, cardiolog: Ei, nu se poate să te desprinzi... Rădăcinile noastre, vedeţi, noi suntem fiinţe cu emoţiile noastre, cu rădăcinilie emoţionale. N-ai cum să le ştergi... Sufletul tău rămâne aici.

Vineri, în cadrul acestei campanii Observator, îl cunoaşteţi pe cardiologul Gheorghe Cerin. De 20 de ani, în fiecare lună, face naveta de două-trei ori în Italia. Este medicul care n-a putut să spună definitiv ... Sănătate, România!

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
„M-a înșelat cu un prieten”. Povestea despărțirii celui mai carismatic cuplu din showbizul românesc
libertatea.ro
Cum atacă varianta Delta tinerii. Radu Lupescu, medic ATI în Franța: ”A scăzut vârsta medie a pacienților din reanimare”
Ziare.com
Horoscopul zilei de 6 august 2021. Vărsătorii dau dovadă de maturitate. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Adevărata cauză a morții! Ce au descoperit în sângele Adrianei Bunea, profesoara decedată după rapel
gandul.ro
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din țară: „Voi decide după vacanță!”
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Cum a circulat acest bărbat din Galați cu mașina prin oraș, în văzul tuturor, până când s-a întălnit cu poliția. L-ău vazut și l-au amendat pe loc. Ce făcuse de fapt?
redactia.ro
Can Yaman și Diletta Leotta, în vacanțe separate. Actorul fermecător se distrează în jacuzzi, la înălțime, frumoasa jurnalistă este cu prietenele
tvhappy.ro
Momente critice pentru Nicolae Mitea: „Am la dispoziție 30 de zile”
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro