Antena Meniu Search
x

Video Când primim cardurile de sănătate noi, care au devenit coşmarul medicilor. "Dacă are două reţete, îţi vine rău"

O să primești din nou card de sănătate. Ai prioritate pe lista dacă l-ai pierdut pe cel vechi sau abia ai împlinit 18 ani. Primele 200.000 de carduri se distribuie într-o lună, iar următoarea tranşă până la finalul acestui an. 

de Redactia Observator

la 20.10.2023, 21:19

Vezi și

Valabilitatea cardurilor de sănătate a fost prelungită în pandemie, cu 7 ani. O bună perioadă de timp însă nu s-au mai tipărit şi distribuit carduri pentru că n-au fost bani. Acum, s-au găsit.

  • Cristi Bleorțu, director CAS Suceava: Procesul de retipărire a cardurilor a început, urmând ca iniţial un număr de 400.000 de carduri de sănătate la nivel naţional să fie livrate în teritoriu în două loturi,  din care primul lot se va livra până la finele lunii noiembrie, anul curent.
  • Ana Grigore, reporter Observator: Pe partea din faţă a cardului de sănătate sunt trecute numele şi prenumele deţinătorului, codul de asigurat şi numărul documentului. De asemenea, este marcată şi data de expirare, prelungită cu 7 ani. Cardurile tipărite în acest an sunt valabile până în 2030.

Cei care au pierdut cardul sau nu au primit niciodată, merg acum la medic cu o adeverinţă de la Casa de Asigurări de care aparţin. Doar pentru serviciile medicale de urgenţă nu este nevoie de utilizarea cardului.

  • Cristina Moraru, consilier CASMB: În momentul în care se pierde cardul de sănătate, se poate veni la noi la ghişeu, pentru a-l declara pierdut, asta înseamnă să plătească contravaloarea cardului, de 13,69 lei, și se va obține o adeverință înlocuitoare cu valabilitate de 60 de zile, urmând că între timp să se tipărească și cardul duplicat.
Pe acelaşi subiect

Aparent simplu de folosit, cardul de sănătate le dă dureri deopotrivă medicilor şi pacienţilor 

  • Asistent: Sunt asistent medical, ne încurcă. Nefuncţionând sistemul casei de asigurări, nu mai spun, că se pot bloca, intri foarte greu în program. Bagă medicul cardul acolo și aşteaptă... până se introduc datele pentru fiecare pacient, cam 15- 20 de minute. Dacă are două reţete, îţi vine rău.
  • Camelia Grigore, medic de familie: Din păcate, în acest moment, cardul folosește doar ca un sistem cheie, fără card nu putem elibera documentul pentru pacienți, dar nu avem acces la baza de date şi pe acest card nu există încă o bază de date comună cu medicii din spital.

Ministrul Sănătăţii promite că vor avea nevoie de mai puţine documente în viitor.

  • Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Viitoarele cărţi de identitate ale oamenilor vor include şi datele medicale şi-atunci nu trebuie să umbli cu un card pentru fiecare tip de activitate, cardul de identitate va include şi datele referitoare la pacient.

Deocamdată, autorităţile nu au stabilit cum vom intră în posesia noilor carduri de sănătate, dacă le ridicăm de undeva sau ni se trimit prin poștă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Când primim cardurile de sănătate noi, care au devenit coşmarul medicilor. "Dacă are două reţete, îţi vine rău"