Antena Meniu Search
x

Cazurile de holera cresc la nivel global. Focare raportate în 26 de ţări şi rate ale mortalităţii în creştere bruscă

Cazurile de îmbolnăvire cu holeră au crescut anul acesta, mai ales în zonele sărace şi afectate de conflict, cu focare raportate în 26 de ţări şi rate ale mortalităţii în creştere bruscă, a declarat vineri un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 30.09.2022, 17:05

Focare raportate în 26 de ţări şi rate ale mortalităţii în creştere bruscă
Cazurile de holera cresc la nivel global - Shutterstock

Într-un an obişnuit, mai puţin de 20 de ţări raportează focare de holeră, boală care se răspândeşte prin ingerarea de alimente sau apă contaminate.

"După ani de zile în care numărul cazurilor a scăzut, asistăm la o creştere îngrijorătoare a focarelor de holeră la nivel global", a declarat Philippe Barboza, şeful agenţiei OMS care se ocupă de cazurile şi focarele de holeră, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

Rata medie a mortalităţii înregistrată în acest an aproape s-a triplat comparativ cu media pe cinci ani

Rata medie a mortalităţii înregistrată în acest an aproape s-a triplat comparativ cu media pe cinci ani şi este în prezent de aproximativ 3% în Africa, a adăugat el. Deşi majoritatea celor afectaţi de această boală pot avea simptome uşoare sau pot fi asimptomatici, holera poate ucide în câteva ore dacă nu este tratată. Un focar de holeră izbucnit în Siria a provocat deja moartea a 33 de persoane şi reprezintă un pericol pe fronturile ţării aflate de 11 ani în război civil.

Pe acelaşi subiect

Barboza şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la recentele focare din Cornul Africii şi părţi ale Asiei, inclusiv în Pakistanul afectat de inundaţii. El a afirmat că doar câteva milioane de doze de vaccin anti-holeră mai sunt disponibile de folosit până la sfârşitul anului, menţionând un deficit legat de producţia de vaccinuri.

Cu toate acestea, OMS mai are o rezervă de urgenţă de vaccinuri anti-holeră.

"Este foarte clar că nu avem suficiente vaccinuri pentru a răspunde focarelor acute şi cu atât mai puţin să putem să implementăm campanii preventive de vaccinare care ar putea reprezenta o modalitate de a reduce riscul pentru multe ţări", a spus oficialul OMS

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Cazurile de holera cresc la nivel global. Focare raportate în 26 de ţări şi rate ale mortalităţii în creştere bruscă