Antena Meniu Search
x

Ce se întâmplă cu distribuirea pastilelor de iod. Alexandru Rafila: "Aștept cu nerăbdare cifrele pentru luna septembrie"

Românii nu se înghesuie să ridice din farmacii pastilele de iod. O distribuție slabă care nu denotă o campanie eșuată, ci o mentalitate, spune ministrul Sănătății. "Nu e vorba de eșecul unei campanii, e vorba de o mentalitate, noi nu avem o mentalitate de prevenție în general", a spus Alexandru Rafila.

De Redactia Observator la 03.10.2022, 15:10
- Arhiva / imagine ilustrativă

Întrebat despre eșecul campaniei de distribuire a pastilelor de iod, ministrul Sănătății a răspuns că nu este vorba de eșecul unei campanii, ci despre o mentalitate. "Noi nu avem o mentalitate de prevenție în general", a precizat Alexandru Rafila, care a adăugat că statul are datoria să să asigure "câteva produse" care pot fi utilizate într-o situație specială.

"Noi nu putem să eludăm legea și să eliberăm fără prescripție medicală un produs care este în categoria produselor care se eliberează pe bază de prescripție medicală. Cred că o mai mare responsabilitate atât din partea medicilor, cât și a populației, o înțelegere mai clară a contextului în care ne găsim în momentul de față va duce în timp la schimbarea acestei situații. Aștept și eu cu nerăbdare cifrele pentru luna septembrie, Oricum, în luna august adresabilitatea celor care s-au dus să ia pastilele a crescut de aproape 200 de ori față de luna precedentă", a afirmat ministrul Snătății, potrivit Mediafax.

Alexandru Rafila a mai spus că este vorba despre un produs care are valabilitate de 3 ani, iar dacă pastilele vor expira, decizia va fi luată "la momentul oportun".

Peste 200.000 de români şi-au ridicat pastilele de iod în august

Pe acelaşi subiect

Luna trecută, Rafila a transmis că în august au fost distribuite 376.892 de comprimate de iodură de potasiu, faţă de 2.175 în iulie, şi că 214.385 de oameni le-au primit, faţă de numai 1.231 în iulie.

În jur de 7 milioane de români ar trebui să meargă spre farmaciile aflate în lista oficială a Ministerului Sănătăţii pentru a ridica, pe bază de prescripţie medicală de la medicul de familie, pastilele de iodură de potasiu. "7 milioane de persoane ar putea să primească aceste comprimate cu iod, sigur că 200 de mii pare puţin, dar totuşi o creştere de la peste o mie la peste 200 de mii de persoane într-o lună eu cred că este o evoluţie bună şi încurajăm în continuare lumea să beneficieze de acest program desfăşurat prin intermediul Ministerului Sănătăţii, într-o reţea de peste 2500 de farmacii care sunt la dispoziţia populaţiei , bineînţeles cu prescripţie de la medicul de familie, este un lucru obişnuit, natural, dacă vreţi pentru că iodura de potasiu este un medicament care se eliberează pe bază de prescripţie", a precizat în septembrie ministrul Sănătăţii. 

Soluţii pentru zonele mai puţin accesibile. În multe zone rurale din România fie nu există medic de familie (în peste 400 de localităţi se întâmplă asta), fie nu există farmacie care să fie trecută în lista oficială a Ministerului Sănătăţii. Ministrul spune că poartă discuţii cu persoanele responsabile vis a vis de posibilitatea existenţei unor farmacii mobile în aceste zone. "Aici este o problemă care există, la accesul care există la diverse medicamente pentru populaţia din zone mai puţin accesibile, noi încercăm să găsim o soluţie să încurajăm deschiderea de farmacii sau de puncte farmaceutice inclusiv în astfel de zone, este o discuţie care este de mulţi ani în România, nu i-am găsit rezolvarea peste noapte şi sigur că nu o să putem să facem altfel decât să încurajăm cumva, deci există cumva o politică de încurajare a deschiderii de farmacii în mediul rural, din păcate, din considerente de natură economică, lucrul ăsta nu este foarte interesant, continuăm discuţiile cu distribuitorii să vedem dacă găsim o soluţie. Inclusiv ar putea fi vorba de posibilitatea de a avea un fel de farmacii mobile care să poată să ajungă periodic în zonele acestea mai puţin accesibile. Am discutat despre diverse variante de distribuţie. În zone defavorizate, este o problemă foarte serioasă, inclusiv atunci când discutăm de unele boli la care pacienţii trebuie să îşi ridice periodic produsele de la o anumită farmacie, este bine să încercăm să apropiem produsele farmaceutice de pacienţi, decât ca pacienţii să se deplaseze la distanţe mari, dar repet acesta este un proces nu este o chestiune care se rezolvă în 24 de ore”, a mai explicat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Ce se întâmplă cu distribuirea pastilelor de iod. Alexandru Rafila: "Aștept cu nerăbdare cifrele pentru luna septembrie"