Antena Meniu Search
x

Noi precizări despre distribuţia iodurii de potasiu. Rafila: Pastilele se iau numai în caz de expunere după un incident nuclear

Ministerul Sănătăţii transmite, luni seară, noi precizări despre distribuţia iodurii de potasiu, explicând că se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear, scrie News.ro.

de Redactia Observator

la 09.08.2022, 10:50

Noi precizări despre distribuţia iodurii de potasiu. Rafila: Pastilele se iau numai în caz de expunere după un incident nuclear
Noi precizări despre distribuţia iodurii de potasiu. Rafila: Pastilele se iau numai în caz de expunere după un incident nuclear

”Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor”, a transmis Ministerul Sănătăţii.  

Sursa citată a precizat că, încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătăţii s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod şi a iniţiat o campanie de informare a populaţiei referitoare la modul de utilizare a acestora.  

Distribuţia către populaţie se face în mod gratuit pe baza prescripţiei eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022”, a mai transmis ministerul.  

Întrebat de ce doar cei până în 40 de ani se califică pentru administrarea pastilei de iodură de potasiu, Rafila a explicat că aceste recomandări se regăsesc şi pe prospect. 

Pe acelaşi subiect

"Nici eu nu mă calific pentru administrarea iodurii de potasiu şi nici nu o să o iau, indiferent de situaţie. Aşa scrie în prospectul medicamentului şi explicaţia este simplă, după vârsta de 40 de ani, beneficiile administrării de iodură de potasiu sunt minime şi ele se îndreaptă la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, doar celor care se află în imediata vecinătate a locului unde se produce un incident nuclear. Ori nu este o situaţie care privească cetăţenii români, sper  să nu fim în această situaţie. Atât Zaporojie, cât şi Cernobîl sunt la distanţă apreciabilă de România, deci nu se pune problema expunerii directe în focar la radioactivitate. După vârsta de 40 de ani, administrarea acestei pastile nu aduce beneficii, ci mai degrabă există un risc de hipotiroidie care se instalează după administrarea acestor pastile”, a precizat Rafila. 

Instituţia precizează că pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Ministrul Rafila: Prefer să adoptăm un comportament preventiv

Întrebat dacă are informaţii privind un iminent incident nuclear, ministru Rafila a explicat că "preferă să adoptăm un comportament responsabil, preventiv".

”Nu există informaţii (despre un incident nuclear - n.r). Prefer să adoptăm un comportament responsabil, preventiv pentru că, în cazul unei crize, timpul va fi foarte scurt şi se crează panică”, a spus Rafila. 

PNL critică modul în care subiectul a fost comunicat populației

Decaraţiile ministrului au generat un val de reacţii ale pacienţilor, care au aglomerat cabinetele medicilor de familie. Purtotărul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a criticat modul în care subeictul a fost comunicat. Politicianul este de părere că este nevoie de profesionalism atunci când se comunică astfel de date sensibile. ”Din păcate, declaraţia domnului Rafila a lăsat foarte mult loc de interpretări”, a afirmat liberalul.

”Cu siguranţă există foarte multe întrebări al căror răspuns, în momentul de faţă, a fost lăsat pur şi simplu la nivelul rodului imaginaţiei sau percepţiei publice. În mod normal, un ministru când comunică public, mai ales pe subiecte de o asemenea sensibilitate, trebuie să facă cu profesionalism, trebuie să o facă cu calm, obiectiv şi complet. Subliniez complet. Din păcate, declaraţia domnului Rafila de astăzi a lăsat foarte mult loc de interpretări. Foarte bine că a fost completat ceea ce declara domnul ministru de Ministerul Sănătăţii, unde cred că e nevoie în continuare de a explicat public în ce situaţii se administrează această iodură de potasiu, cum se administrează, cine sunt persoanele care pot şi sunt şi intră în acest program şi în mod evident cum îşi va procura oamenii acest lucru”, a declarat Stroe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Noi precizări despre distribuţia iodurii de potasiu. Rafila: Pastilele se iau numai în caz de expunere după un incident nuclear