Rafila îndeamnă românii de până în 40 de ani să ridice pastilele de iod: "Lucrurile se tensionează în Ucraina"
Alexandru Rafila îndeamnă românii de până în 40 de ani să meargă la medicii de familie cât mai repede, pentru a primi prescripția pentru iodura de potasiu. Potrivit ministrului Sănătății, sunt 2.500 de farmacii în toată țara de unde pot fi luate pastilele de iod.
Românii de până la 40 de ani sunt îndemnați de către ministrul Sănătății să ridice prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu cât mai repede.
„Îndemn pe toată lumea, toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat luni Rafila, conform Mediafax.
Potrivit acestuia sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc pastilele.
„Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”, a adăugat ministrul.
- De unde ar putea lua românii iodură de potasiu. Distribuirea pastilelor, în caz de accident nuclear
- Alexandru Rafila: Nu distribuim pastilele de iod până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba
- Cât sunt valabile pastilele de iod. "Nu se iau preventiv. Pot produce tulburări în funcţionarea glandei tiroide"
Întrebat despre cerere, Rafila a răspuns că e „mai mare, mai mică. Nu știu să vă spun, dar acum probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească”.
Singura situaţie în care persoanele peste 40 de ani pot lua iodură de potasiu
Ministrul Sănătăţii afirrma, în urmă cu câteva luni, că autorităţile nu vor distribui pastilele cu iodură de potasiu către populaţie înainte de realizarea unei campanii de informare.
"E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuţie până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme”, declara, în aprilie, Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii a explicat, atunci, că pastilele nu sunt recomandate celor peste 40 de ani, decât „cu excepţia cazurilor excepţionale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul ăsta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear”.
Alexandru Rafila a precizat că tratamentul se administrează în maximum opt ore de la anunţul autorităţilor şi nu în termen mai mare de 24 de ore. El a mai spus că pastilele se păstrează în ambalajul original, la o temperatură de cel mult 25 de grade şi nu se lasă la îndemâna copiilor. De asemenea, dacă nu e folosit, nu se aruncă laolaltă cu deşeurile menajere, ci trebuie duse la farmacie pentru neutralizare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰