Video Centrul de recuperare post-COVID de la Runcu, un spital în care omenia, respectul şi profesionalismul fac legea
Nu există vindecare a trupului, fără alinare a sufletului. Un lucru atât de simplu de înţeles, dar atât de rar pus în practică în spitalele din ţara noastră. Întâlnim, însă, şi poveşti care vindecă. La Runcu, în Gorj, pacienţii care se recuperează după boli respiratorii grave sau caută leac pentru sechelele lăsate de COVID-19 găsesc un spital în care omenia, respectul şi profesionalismul fac legea. Iar terapiile sunt susţinute acum de echipamente şi aparatură modernă oferite de Fundaţia Mereu Aproape, cu ajutorul partenerilor şi donaţiilor celor de acasă.
Slăbiţi. Speriaţi şi cu glas firav. Pacienţii care ajung la Runcu şi-au privit duşmanul în ochi. Cu cei mai mulţi, boala nu a fost blândă. Cornelia Negru a ajuns în spitalul din Gorj după o luptă pe viaţă şi pe moarte cu boala care a paralizat întreaga omenire. Pentru ea, vindecarea e mai mult decât efectul unui medicament, al unui ser sau al unei substanţe chimice.
Cornelia Negru, pacient: Psihologul este cel mai împortant. Deja încep să uit nişte lucruri. Mi-a spus ce trebuie să fac, să repet.
Şi vorbele blânde ale medicilor care îşi iau răgazul de a-şi asculta pacienţii.
Gheorghe Ştirbu, pacient: Am fost primit, cum să spun, cum aş fi primit de copiii mei, de familie, cam aşa am fost primit.
- România a atins pragul de 5 milioane de vaccinați, dar în centrele de imunizare bate vântul. Avertismentul...
- Bilanț coronavirus în România, 31 iulie. Trei decese şi peste 150 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore
- România a atins pragul de 5 milioane de vaccinați, dar în centrele de imunizare bate vântul. Avertismentul...
Reporter: După o săptămână, cum vă simţiţi, se vede vreo ameliorare?
Gheorghe Ştirbu, pacient: Da. Este… Nu am cuvinte.
Terapiile de la Runcu încep cu programul de recuperare fizică
Iar vorba despre minunile de la Runcu s-a răspândit repede printre cei care caută vindecare. Numărul tot mai mare de internări a cerut spaţii mai generoase de tratament. A fost motivul pentru care personalul medical a renunţat la sala de conferinţe, pentru a transforma locul în zonă de tratament care le permite specialiştilor să lucreze cu mai mulţi pacienţi în acelaşi timp. Iar cu ajutorul aparatelor donate de fundaţia Mereu Aproape, programul este complet.
Sunt bolnavi pe care corpul plăpând după boală nu îi mai ajută să facă nici cele mai uşoare sarcini. În cazul lor, dotările moderne fac diferenţa.
Cristina Oprea, reporter Observator: Aşa cum bebeluşii învaţă primii paşi în viaţă, şi pacienţii care ajung să se recupereze aici învaţă şi ei, pas cu pas, să respire corect. Este o terapie care, fără aceste aparate, fără dotările de aici, nu ar putea să se întâmple.
Adrian Jianu, kinetoterapeut: Pe acest ecran, în spatele meu, se explică principiul respiraţiei. Momentul în care pacientul trebuie să înveţe că inspirul se va realiza pe nas, va apărea o apnee, se va menţine aerul în corp.
Pacienţi din întreaga ţară caută vindecare la Runcu
Pentru a face faţă solicitărilor, spitalul a creat o secţiune specială pentru programări şi în site.
Dr. Ştefania Ionică, Șef Secție Reabilitare Medicală: Cea mai mare bucurie a noastră este atunci când ei ne spun că vor reveni şi când ne întreabă când pot să mai vină.
Alessandra Stoicescu, președinte Fundația Mereu Aproape: Știam, simţeam că este nevoie de un astfel de centru de recuperare post-COVID la stat, acolo unde să aibă acces oricine, şi s-a întâmplat o minune, am depăşit visul nostru. Aşa că alături de voi, alături de partenerul nostru de SIKA, alături de voi, de autorităţi şi de medici, mergem mai departe. Trebuie să ne extindem, trebuie bani pentru alte aparate şi alte proceduri de kineto astfel încât să simtă că le suntem mereu aproape şi că la Runcu e locul lor în care se fac bine.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰