Antena Meniu Search
x

Video Colapsul sistemului sanitar din România. Cum aleg medicii ce pacienţi cu covid primesc un loc la ATI, ultima lor şansă de a lupta cu boala

Ziua şi recordul negru la noi: 442 de români au murit în 24 de ore. E ca şi cum în fiecare zi un avion de mari dimensiuni s-ar prăbuşi. Astăzi, au fost două! În spitale s-a ajuns la liste de aşteptare pentru bolnavii care trebuie să ajungă în terapie intensivă. Dar cum nu e loc pentru toţi, medicii trebuie să aleagă între ei. Specialiştii spun că toţi cei care ajung în stare gravă au ceva în comun: sunt nevaccinaţi.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 12.10.2021, 19:36

Vezi și

Medic: Necesită un aport foarte mare de oxigen şi asta nu se poate realiza decât cu dispozitive speciale. Acesta este unul dintre ele. Într-o situaţie care nu era de dezastru ar fi avut aici ventilaţie non invazivă pe noptieră şi am fi avut personal suficient care să supravegheze. 

Viaţa a ajuns o loterie pentru bolnavii cu coronavirus. 

Irina Strâmbu, medic pneumolog Institutul Marius Nasta: Avem o listă, în cele 3 secţii erau 19 pacienţi cu steluţă. Se selectează pacienţii care se duc în ATI în funcţie de posibilitate. Poate Dumnezeu se simte bine sau poate Dumnezeu se simte la fel de frustrat ca şi noi. Suntem foarte frustraţi de faptul că suntem copleşiţi.

Sorin Paveliu, medic -reporter: E posibil să moară oameni înainte să ajungă la spital, în uşa spitalului, în ambulanţă sau pe drum sau acasă?

Pe acelaşi subiect

Da, este posibil să se întâmple aşa ceva, dar nu vom şti şi nu ştim. În momentul de față suntem abandonați în ceea ce se numește ,,medicină de dezastru"

Medicină de dezastru pentru o situaţie de război pentru că cifrele  cresc de la zi la zi. Aproape 17 mii de oameni au fost diagnosticaţi cu COVID în ultimele ore, un record negativ al pandemiei. Şi mai grav la fiecare 3 minute, un român moare din cauza bolii. 

442 de oameni au murit în ultimele 24 de ore

Ema Schweninger, reporter Observator: 442 de oameni au murit în ultimele 24 de ore. Nu sunt doar o statistică oficială care numără deja peste 40 de mii de decese. Sunt oameni mai tineri şi mai în vârstă din toate colţurile ţării. 397 dintre ei erau nevaccinaţi

Varianta Delta este deosebit de contagioasă. Să luăm următorul exemplu. O persoană infectată transmite virusul azi către 7 oameni. Dacă nu sunt vaccinaţi sau nu poartă masca, aceştia, la rândul lor, vor îmbolnăvi alţi 7 contacţi peste 3 zile. Peste alte 72 de ore, cei 49 de pacienţi vor infecta fiecare câte 7 cunoscuţi cu care interacţionează. Adică, doar într-o singură săptămână vom ajunge la 343 de noi cazuri. Un calcul simplu arată că, în medie, în două săptămâni am putea avea peste 16.800 de infectări dacă nu se respectă nicio regulă de protecţie sanitară. 

Ceea ce se raportează e doar vârful icebergului, spun medicii. 

Irina Strâmbu, medic pneumolog Institutul Marius Nasta: Cred că avem peste 50 de mii de cazuri în fiecare zi.

Sistemul sanitar e în colaps

Sistemul sanitar e în colaps. Secţii întregi se transformă peste noapte în saloane de terapie intensivă. 

Violeta Şapira, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Galaţi: Sunt intubaţi în zona de containere sau în stabilizare. Avem 3 decese înregistrate în cursul zilei de ieri... în zona de izolator...

Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Iaşi: În continuare căutăm şi aşteptăm locuri. În spitalele ieşene nu sunt nici pentru pacienţii care necesită oxigen, nici pentru pacienţii care au nevoie de terapie intensivă. 

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Dacă am avea un număr dublu de paturi de terapie intensivă COVID probabil că toate ar fi duble. 

Spitalul modular de la Leţcani ar fi trebuit să fie o gură de oxigen pentru  spitalele din Iaşi blocate acum. 

Vasile Cepoi, director DSP Iași: Este în curs de instalare stocatorul de oxigen care a sosit abia astăzi dimineaţă.

Se fac cârpeli şi la spitalul modular din pipera. Nu există instalaţie de oxigen, aşa că au fost duse 200 de concentratoare. Primii bolnavi vor fi internaţi în seara asta. Trebuie eliberate camerele de gardă unde sunt acum 1745 de bolnavi din care 88 intubati. Ambulanţele sunt intr un du te vino continuu

Alis Grasu, manager SABIF-reporter: La urgenţa de cod galben se face o prioritizare cât mai corectă astfel încât să protejăm cazul cel mai grav, criza de astm care nu este ameninţătoare de viaţă, o colică abdominală cu semne de gravitate, o durere toracică şi foarte multe cazuri suspiciune covid cu febră stare alterată. Am ajuns undeva la 18 ore.

- Pentru cod galben?

- Da

- Şi înainte în cât timp ajungeaţi la cod galben?

- 30 de minute.

Un tânăr de 38 de ani a cerut ajutorul salvatorilor din cauza unor dureri puternice în piept. Până la urmă a fost nevoit să urce în maşină şi să meargă singur la spital

Alin, pacient: Am sunat la salvare să întreb unde să mă pot duce: la Municipal sau la Floreasca. Mi-au zis că nu au salvare şi dacă pot să ajung eu

Reprezentanţii ambulanţei dau asigurări că la pacienţii care au urgenţe de cod roşu salvările ajung în cel mult 15 minute, aşa cum cere legea. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Colapsul sistemului sanitar din România. Cum aleg medicii ce pacienţi cu covid primesc un loc la ATI, ultima lor şansă de a lupta cu boala