Antena Meniu Search
x

Video Criză de antivirale, antibiotice și siropuri pentru copii, în plin val de viroze. Ce medicamente nu se mai găsesc în farmacii

În plin val de viroze, este criză de antivirale, antibiotice pentru copii şi soluţii pentru aerosoli în farmacii. Părinţii se plâng că merg din farmacie în farmacie şi ajung uneori înapoi la medic pentru altă reţetă. S-a ajuns în această situaţie din cauza valului de infecţii respiratorii, care afectează o treime dintre copiii care ajung la medic. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 15.12.2022, 19:40

Vezi și

"Nu cred că se găseşte". Este răspunsul descurajant pe care-l primesc părinţii de la farmacii, în goana după antitermice, antifebrile şi antibiotice. 

Lavinia Marin nu mai ştie ce să facă. Băieţelul ei de patru ani e răcit şi are nevoie urgent de tratament. 

Lavinia Marin, mamă: Am umblat destul de mult, nu le-am găsit la mine în cartier, am venit să întreb, nu se mai găsesc. Analgezice, de tuse, Biorinilul pentru nas. Am fost la patru, cinci, câte am în zonă.

Farmaciştii fac inventarul lipsurilor. 

Pe acelaşi subiect

Beatrice Speteanu, farmacist: Cum este Nurofenul, Panadolul care este cu paracetamol... Criza adevărată este unde nu avem echivalent, vorbim de siropuri de tuse, vorbim de penicilina clasică, Ospen, sirop, forme de Augmentin, de Zinat suspensie, de Xifia suspensie pentru copii... Spray-urile care lipsesc pentru copii cu bronşiolite acute, cele cu cortizon...

Disperaţi, părinţii se duc din nou la medic pentru a primi alte reţete cu medicamente

Doina Martian, pediatru: Alegem formele terapeutice, formele de administrare. Ne limităm. Necesită altă reţetă, schimbăm medicaţia. În loc de o pastiluţă să ia două, în funcţie de concentraţie şi de doză.

Sandra Alexiu, medic de familie: Şi le dăm ce ştim că există. Personal, mi se întâmplă să mă mai duc prin farmacia care e cel mai aproape de cabinetul meu şi de unde îşi iau majoritatea ca să văd ce este, să nu prescriu ceva să-i plimb prin tot oraşul pentru o reţetă. E ideal pentru toţi să plece de la cabinet cu una sau două soluţii de înlocuire.

Bolile respiratorii la copii reprezintă peste 75% dintre cazurile care ajung la medic. Părinţii se plâng că formele de boală sunt din ce în ce mai agresive. În ultima săptămână, numărul cazurilor de infecţii respiratorii a depăşit 95.000 de cazuri, atât la copii cât şi la adulţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Criză de antivirale, antibiotice și siropuri pentru copii, în plin val de viroze. Ce medicamente nu se mai găsesc în farmacii