Antena Meniu Search
x

Criză de locuri în spitale pentru bolnavii de COVID-19

În timp ce cazurile de infectări cu COVID sunt tot mai multe, locurile în spitale sunt tot mai puţine. La Constanţa, pacienţii au început să fie internaţi, pentru prima dată, în spitalul militar de campanie.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 30.09.2020, 11:19

Vezi și
  • Situaţia locurilor pentru pacienţii cu covid este critică şi la Iaşi. 
  • Spitalul mobil de la Leţcani care are peste 250 de locuri stă nefolosit. 

Situaţia este alarmantă şi la Iaşi acolo unde Spitalul de Boli Infecţioase mai are libere doar două paturi. Doar că aici spitalul modular destinat pacienţilor cu Covid, inaugurat deja de două ori, stă nefolosit pentru că nu are avizele necesare.

Spitalul militar modular de la Constanţa a început să primească încă de duminică seara pacienţi cu COVID-19.

Spitalul de campanie din Constanţa a fost montat în luna aprilie. De cinci luni el nu a fost folosit. Însă numarul mare de pacienti cu covid din ultimele zile i-a facut pe medici sa solicite deschiderea lui. 

În ultimele zile, la nivelul judeţului Constanţa, au fost înregistrate, în medie, 90 de cazuri la fiecare 12 ore. 

Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa: In cursul noptii, salvarile aduceau pacienti care nu mai aveau unde sa fie internati. S-a stabilit ca toti suspectii vor fi dusi la spitalul de campanie.

În judeţul Constanţa sunt 600 de paturi destinate bolnavilor Covid în cinci spitale. Majoritatea sunt ocupate. Pentru a reduce din această presiune, spitalul militar modular asigură 56 de paturi şi 116 locuri în zona de carantină pentru pacineţii cu forme uşoare.

Situaţia locurilor pentru pacienţii cu covid este critică şi la Iaşi. 

Prof. Dr. Carmen Dorobăț - manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași: La momentul de fata avem 5 paturi libere. La compartimentul de terapie intensiva nu mia avem locuri libere, speram sa mai obtinem un loc la compartimentul de la spitalul de neurochirugie. 

În tot acest timp, spitalul mobil de la Leţcani care are peste 250 de locuri dintre care peste 100 pentru terapie intensivă stă nefolosit. 

Spitalul a fost finalizat la inceputul acestei luni. A fost inagurat pe data de 7 septembrie, iar zece zile mia tarziu a fost reinaugurat si sfintit. Totusi de atunci si pana acum, aici nu a fost adus nici macar un singur pacient. 

Şi asta pentru că spitalul nu are încă toate avizele necesare.

Alina Popa - director Euronest: Aşteptăm ultimele două avize, în speţă negaţia de la ISU şi avizul de mediu.

Spitalul ar trebui să preia atât pacienţi din Iaşi, cât şi din judeţele limitrofe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Criză de locuri în spitale pentru bolnavii de COVID-19