Cum ne alegem ochelarii de soare potriviţi. Lentilele recomandate pentru vacanţa la mare nu pot fi purtate la volan
Viaţa se vede altfel prin ochelarii de soare potriviţi. Şi da, lentilele roz chiar sunt recomandate pentru purtare îndelungată. Când alegem o pereche, nu doar designul ramelor ar trebui să ne fure ochii, ci lentilele şi gradul de protecţie. Noile tehnologii vor să împace toate exigenţele: ochelarii de soare sunt la modă, protejează perfect şi sunt extrem de rezistenţi.
Calitatea şi confortul sunt calităţile care fac diferenţa dintr-o privire. Tot mai multe branduri adoptă o tehnologie inovatoare. Spre exemplu, pentru ramele unor ochelari de soare s-a folosit oţel inoxidabil şi carbon. Sunt foarte flexibili, nu ruginesc şi nici nu se sparg dacă-i lăsăm în geantă sau îi scăpăm pe jos.
Ce recomandă oftalmologii
Printre cele mai apreciate, sunt ramele clip-on care au opţiunea de a pune deasupra ochelarilor de vedere, lentile cu protecţie solară. Cele heliomate rămân în topul preferinţelor. Deşi aspectul ramelor fură privirile, specialiştii ne recomandă să fim cu ochii pe sănătate: "O lentilă polarizată ne face să percepem lumina mai bine, strălucirea luminii este mult mai mică, însă asta nu înseamnă protecţie împotriva radiaţiei UV, adică UVA şi UVB", ne explică Diana Colţea, oftalmolog.
Există 5 categorii, de la 0 la 4. Recomandat pentru o purtare de zi cu zi este un ochelar din categoria 3 care blochează aproximativ 92% din lumina care trece prin ei, ne spune Diana.
Pentru vacanţa la mare, sunt recomandaţi cei din categoria 4. Acest tip nu este recomandat însă pentru activităţi sportive, la condus şi nici pentru cei mici. "Copiii pot, de la 6 luni în sus, şi chiar trebuie să poarte ochelari de soare şi nu doar vara, şi asta e valabil şi pt adulţi, chiar şi iarna. Razele soarelui pot accelera formarea cataractei. Pot afecta suprafaţa oculară, conjunctiva, corneea, putem dezvolta fotocheratită", avertizează oftalmologii.
Viaţa prin lentile roz chiar se vede mai bine. Culoarea e recomandată pentru folosirea îndelungată. Lentilele negre sunt potrivite în activităţile de zi cu zi, iar cele maro - pentru drumeţii. În cazul sporturilor de iarnă, lentilele albastre sunt alegerea corectă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰