Video Cum perturbă organismul metalele grele. Ce spun specialiştii despre intoxicare şi ce trebuie să faci ca să le elimini
Despre metale grele se vorbeşte mult. Cu toţii am auzit măcar de la bunici că poate n-ar trebui să folosim atâtea cosmetice şi produse de îngrijire din ăstea moderne.
Realitatea este că metalele grele se ascund peste tot: în aerul pe care îl respirăm, în apa pe care o bem. În alimentele pe care le consumăm. Şi pot crea probleme grave, chiar şi fără să se acumuleze în cantităţi importante.
Medicul toxicolog Radu Ţincu a fost prezent în platoul Observator şi a explicat de ce sunt ele atât de periculoase, cum descoperim că suntem intoxicaţi cu metale grele şi, mai important, ce este de făcut apoi.
"Pentru foarte multă lume, metalele grele reprezintă o poveste SF. Nu cred că se pot intoxica cu aşa ceva. Mai curând e poveste din cărţile cu spioni, când astfel de otrăviri erau descrise, însă realitatea ne spune că metalele grele sunt prezente peste tot în mediu. După ce au fost eliberate şi sunt eliberate şi din surse naturale, erupţiile vulcanice aduc din interiorul pământului foarte multe metale grele care pot ulterior să ajungă în mediu. După ce au ajuns în mediu ele vor intra într-un cerc de recirculare şi vor rămâne persistente la nivelul solului, la nvelul apelor şi de aici ne vom intoxica şi noi, a spus medicul Radu Ţincu", în platoul Observator.
Radu Ţincu : "E un fel de otrăvire lentă"
- Incendiile de vegetație uscată, pericol în toată țara: Zeci de hectare s-au făcut scrum într-o singură noapte
- "Ciorbă cu apă din hazna!" Acuzaţii grele după tabăra de coşmar de 2.000 de lei, cu vizită la spital...
- Reţeta de parizer de casă cu care o româncă a dat lovitura pe internet. Ştie secretul de la mama ei
Astfel de metale grele sunt prezente atât în fructe şi legume, cât şi în produsele cosmetice sau vasele pe care le folosim pentru gătit.
"Pentru că ele sunt atât de mult răspândite în mediu, automat că o serie de produse au fost identificate în fructe, în legume, în animale. Ştim foarte bine că în Europa, spre exemplu principala sursă de expunere la mercur o reprezintă peştele şi fructele de mare. Dacă discutăm de cosmetice, cele care sunt pe bază de coloranţi, multe dintre ele au cantităţi mici de metale grele, cum ar fi mercur sau plumb. Toate aceste lucruri trebuie să ne ducă cu gândul că organimsul uman le bioacumulează. Este un alt fenomen care apare, nu putem să le eliminăm în mod natural. E un fel de otrăvire lentă, majoritatea acestor metale grele, fie că discutăm de plumb, mercur, cadmiu, arsenic, ele circulă o perioadă de timp în sânge şi ulterior sunt depozitate în organe de depozit", a mai declarat medicul.
Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.
Cele mai toxice metale grele:
- aluminiu
- cadmiu
- mercur
- plumb
- arsenic
Cauzele intoxicării cu metale grele:
- poluarea aerului/ apei
- alimentele, precum peştele
- consumul de conserve
- medicamente pe bază de plante care conţin metale grele
- fumatul
Simptomele intoxicării cu un metal greu:
- crampe
- greaţă/ vărsături
- transpiraţie
- dureri de cap
- respiraţie dificilă
Alimente care eliberează corpul de metalele grele:
- afine
- ghimbir
- coriandru
- nuci
- lămâi
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰