Antena Meniu Search
x

Cum să ai grijă de mâinile tale: 5 sfaturi pentru a împiedica îmbătrânirea pielii

Îmbătrânirea este un proces natural. Odată ce înaintăm în vârstă, organismul trece prin diferite schimbări, iar printre cele mai vizibile semne ale îmbătrânirii se numără cele de la nivelul pielii.

de Redactia Observator

la 02.06.2020, 10:55

Cum să ai grijă de mâinile tale - Shutterstock

De multe ori, mâinile sunt cele care ne trădează vârsta. De aceea, ingrijirea pielii mainilor nu trebuie neglijată. Medicii recomandă să ne spălăm des pe mâini și să folosim produse dezinfectante, pentru a ne proteja de virusuri. Însă, astfel de acțiuni pot avea efecte negative asupra mâinilor noastre. De aceea, este important să avem grijă de sănătatea pielii prin măsuri suplimentare.

Iată câteva metode prin care poți încetini procesul de îmbătrânire a mâinilor:
1. Poartă mănuși de protecție

În această perioadă, este indicat să porți manusi de protectie atunci când călătorești cu mijloacele de transport în comun, când atingi suprafețe pe care le-au atins alte persoane înaintea ta sau când faci cumpărături. Astfel, te protejezi de infectarea cu noul coronavirus. 

Însă, este indicat să porți mănuși de protecție și când faci treburi domestice, pentru a avea grijă de pielea mâinilor. De exemplu, apa fierbinte și detergenții abrazivi folosiți pentru a spăla vasele sau pentru a curăța diferite suprafețe din casă îți pot afecta mâinile, pentru că îndepărtează uleiul natural al pielii. Drept urmare, mâinile devin aspre și crăpate. De asemenea, parfumul detergenților poate irita pielea și exacerba anumite afecțiuni, precum eczema. Astfel, purtarea mănușilor atunci când faci treburi casnice devine obligatorie pentru a-ți proteja mâinile.

2.  Folosește creme hidratante

Din cauza spălării frecvente, mâinile își pierd umiditatea și uleiurile naturale. De aceea, au nevoie de mai multă hidratare decât orice altă parte a corpului. Folosirea loțiunilor și a cremelor hidratante te ajută să îți păstrezi mâinile tinere pentru mai mult timp. Dermatologii recomandă folosirea unor produse care au în componența lor unt de shea, ulei de măsline, vitamina E și ulei de nuci de Macadamia. Aplicarea acestora pe pielea ușor umedă permite absorbția mai bună. 

3. Folosește produse cu factor de protecție solară

Petele cauzate de expunerea la soare apar odată cu înaintarea în vârstă.  Ele se formează în timp, sunt rotunjite, iar culoarea lor variază de la cafeniu la negru. Aceste pete apar cel mai frecvent pe mâini, faţă şi piept. Prevenţia este cel mai bun tratament în cazul acestor pete. Folosirea produselor cu factor de protecție solară - mai ales în sezonul cald - este esențială pentru a preveni apariția petelor. De asemenea, este important să evităm cât mai mult expunerea la raze ultraviolete, mai ales dacă avem pielea sensibilă.

4. Folosește produse naturale

Pielea de pe mâini este extrem de subțire și are puțină grăsime naturală. Astfel că, atunci când se deteriorează, rezultatul este vizibil rapid: devine crăpată și ridată. Există, însă, soluții pentru a preveni acest lucru să se întâmple. Una dintre acestea este folosirea produselor naturale (atât cele pentru îngrijire, cât și cele utilizate pentru treburile casnice). Chimicalele din produsele care nu sunt naturale contribuie la deteriorarea pielii, chiar dacă efectele negative nu se văd imediat, ci odată cu trecerea timpului.

5. Folosește produse exfoliante 

Din cauza celulelor moarte ale pielii, aceasta își pierde elasticitatea și fermitatea. În plus, celulele moarte pot influența negativ  modul în care tratamentul pentru mâini este absorbit. De aceea, este important să folosești frecvent produse exfoliante (nu foarte abrazive, pentru a nu zgâria suprafața pielii). Un astfel de produs îl poți prepara acasă, folosind o lingură de zahăr, ulei hidratant și ulei de cocos.

Tu cum ai grijă de mâinile tale?

Sursă foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Cum să ai grijă de mâinile tale: 5 sfaturi pentru a împiedica îmbătrânirea pielii