Antena Meniu Search
x

Video Cum scăpăm de depesia post-concediu. Specialiştii spun că nu este un moft

Din valurile mării, la opt ore pe scaunul de birou. De la sesiuni de înot alături de peştii exotici, la ambuteiajele din trafic, sfârşitul vacanţei nu-i pică bine nimănui. E clar, este depresie post-concediu! Nu, nu e un moft, este o realitate, spun specialiştii. Cu toate acestea, sunt câteva strategii prin care ne putem întoarce mai voioşi la muncă şi să dăm şi randament. 

de Redactia Observator

la 13.09.2023, 17:40

Vezi și

După petrecerile din resorturile de lux și lenevitul pe şezlong, prima zi de muncă a venit cu o mulţime de emoţii negative pentru Călin, care s-a întors recent din Antalya.

Călin Șandor: E foarte greu. După 7 zile în care nu faci nimic, vii acasă, treburi, şcoli. Trezitul dimineaţă, asta ne omoară. Mi-am luat un parfum din Turcia şi parcă simt trăirile de acolo de fiecare dată când mă dau cu parfumul acela. 

Cum scăpăm de depesia post-concediu

Şi pentru Anca, întoarcerea la serviciu a fost ca un chin, după cele 2 săptămâni petrecute la mare, în Italia.

Pe acelaşi subiect

Anca Roman: Am încercat să-mi iau o ţinută mai veselă, am trecut şi prin grădină şi mi-am luat nişte fllori mai colorate, ca să fie mai plăcută ziua. După două săptămâni de vacanţă, chiar simt destul de greu trecerea, mi-au rămas foarte multe dosare de recuperat, o să-mi ia vreo 5 zile ca să ajung la zi cu ele.

Depresia post-concediu nu e un moft, spun psihologii. Unii trec mai uşor peste ea. Alţii nu-şi revin nici după câteva săptămâni. 

Bărbat: Primul stres pe care l-am avut dimineaţă, când m-am urcat în maşină, traficul. deci deja am explodat. Când am ajuns la lucru, să zic că maxim 40 la sută randament, gândurile sunt tot în zona frumoasă. 

Ioana Bugle – psiholog: Putem vorbi eventual de o tulburare a dispoziţiei, care poate să creeze aşa o stare generală de disconfort, cu iritabilitate, stări de oboseală. Dacă se accentuează tulburarea de somn cu insomnie sau pot să apară chiar tulburări de alimentaţie, atunci, da, poate că ar fi bine să ne adresăm unui specialist. 

Există, totuşi, strategii care pot fi de ajutor, spun specialiştii.

Ioana Bugle – psiholog: Împărtăşind cu cei apropiaţi şi inclusiv la locul de muncă amintiri din vacanţă, aducând cu noi la locul de muncă suveniruri pe care le-am luat din vacanţă,  purtând obiecte, poate bijuteri femeile sau parfumuri. Chiar să ne gândim pentru următoarea vacanţă. să începem să planificăm următorul concediu. Şi, desigur, să nu ne apucăm de toate sarcinile deodată. 

Starea depresivă post-concediu nu este acelaşi lucru cu depresia, spun specialiştii. Dacă aceasta nu trece de la sine în câteva zile, este bine să consultăm un psiholog.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Cum scăpăm de depesia post-concediu. Specialiştii spun că nu este un moft