Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum vor funcţiona spitalele din România, după ridicarea stării de alertă. "Sistem combinat" pentru pacienţii COVID

Este ultima zi de stare de alertă sanitară pe teritoriul României. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, marţi, că spitalele vor funcţiona în sistem combinat, iar unităţile sanitare care au tratat pacienţi COVID îi vor îngriji în continuare. El a precizat că testarea este o componentă esenţială pentru controlul acestei infecţii şi nu trebuie renunţat la aceasta.

de Redactia Observator

la 13.03.2022 , 09:47

Cum vor funcţiona spitalele din România, după ridicarea stării de alertă Cum vor funcţiona spitalele din România, după ridicarea stării de alertă - Profimedia

Alexandru Rafila a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă vor mai fi spitale dedicate COVID după ieşirea din starea de alertă. “Spitalele vor funcţiona în sistem combinat, adică unităţile sanitare care au tratat şi până acum pacienţi COVID vor trata în continuare. Avem cinci mii de pacienţi în spitale, ei trebuie trataţi în continuare, dar pe măsură ce numărul de pacienţi va scădea, activitatea spitalelor se va relua cu tot profilul de activitate pe care îl are fiecare unitate sanitară încât să existe tot aşa un proces gradulal de reîntoarcere la normalitate şi în ceea ce priveşte acordarea serviciilor medicale, iar pentru acest lucru am discutat cu cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi vom asigura şi o perioadă de tranziţie, de finanţare, la nivelul cheltuielilor efectuate pentru aceste unităţi sanitare. Discuţia a fost pentru data de 30 septembrie”, a explicat ministrul Sănătăţii, potrivit news.ro.

Citește și: Alimente care întăresc sistemul imunitar. Principalele alegeri ale specialiștilor

De asemenea, Alexandru Rafila a vorbit şi despre măsura izolării în cazul infectării cu COVID-19. După ridicarea stării de alertă, aceasta nu va mai fi dublată de control. Ministrul a precizat că este, totuşi, o ”măsură de bun-simţ” să te izolezi şi că cei bolnavi vor primi concediu medical.

Articolul continuă după reclamă

Ce se întâmplă cu centrele de testare COVID-19

Întrebat dacă centrele de testare rămân deschise, ministrul Sănătăţii a răspuns: “Noi avem 5.000 de cazuri pe zi, testarea rămâne o componentă esenţială a controlului acestei infecţii. Noi nu putem să sperăm la o reducere a numărului de cazuri prin închiderea centrelor de testare. Eu cred că noi trebuie să sperăm la o reducere a numărului de cazuri prin scăderea reală a numărului de cazuri, nu prin diminuarea testării. Aţi remarcat că şi procentul a scăzut, am plecat pe la 35% am ajuns la 20, săptămâna trecută eram undeva jur de 15, săptămâna asta în jur de 10% dintre probe pozitive aşa că menţinem capacitatea de testare, inclusiv acele centre de prelevare care sunt în Bucureşti şi cred că mai sunt încă în câteva judeţe încât oamenii să aibă acces la testare şi îi sfătuiesc să îndrepte spre aceste centre sau spre medicii de familie care în mod evident pot să facă în continuare testarea. Nu trebuie renunţat la testare”.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Cum vor funcţiona spitalele din România, după ridicarea stării de alertă. "Sistem combinat" pentru pacienţii COVID