Antena Meniu Search
x

Video "De aici nu cred că mai ies vie". Mesajul disperat al unei femei care a fost internată într-un cort, din lipsă de paturi

Spitalele din România sunt sufocate de numărul uriaş de pacienţi, iar corturile montate în curţile unităţilor medicale au devenit saloane. În loc de paturi, stau pe tărgi sau pe saltele trimise de rude. Iar ca să nu îngheţe de frig, trebuie să fie îmbrăcaţi tot timpul cu geci şi căciuli.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 30.11.2020, 20:04

Vezi și
  • O pacientă conectată la oxigen şi-a dat masca jos pentru câteva minute şi cu ultimele puteri ne-a implorat să o ajutăm.

Mesajul disperat al femeii ne-a fost trimis iniţial de fiica ei, pe adresa de mail [email protected]. Acolo vă aşteptăm să ne scrieţi şi în continuare. 

Pacientă: "Dacă mă puteţi ajuta să plec de aici. Vă rog, vă implor. De aici cred că nu mai ies vie!"

E strigătul de disperare al unei femei internate în cortul din curtea Spitalului de Urgenţă Sfântul Pantelimon din Capitală. De trei zile, bolnava stă pe o targă. I s-a spus că în spitale nu mai sunt paturi. Acum, e conectată la tubul de oxigen şi se teme că va muri. Dacă nu de boală, de frig.

Pacientă: "Astea-s paturile pe care dormim, tărgile. La 30 de cm. Nu bagă căldură prin tuburile astea. Bagă rece. E ud, pentru că curge apa încontinuu de afară."

Femeia a susprins în imagini şi ceilalţi bolnavi. Unii stau cu geci, alţii sunt îmbrăcaţi cu pulovere, halate şi au căciuli pe cap. Într-un pat, un bătrân stă chircit. 

Pacientă: "Vai soarta mea!"

Fiica femeii e disperată. S-a dus la porţile spitalului, dar spune că nu reuşeşte să obţină nicio informaţie despre starea mamei. 

Fiica pacientei: "Niciun animal, niciun câine nu poţi să îl ţii aşa. Ţipă la ei foarte rău şi îi face în toate felurile şi nu îi lasă să vorbească cu copiii la telefon. Îi ţine ca în lagăr. Îmi este teamă că nu o mai iau de acolo vie!"

Noi mărturii despre situaţie, de la un fost pacient internat în cort

Şi un bărbat care a fost internat săptămânile trecute în acelaşi cort scria pe Facebook că a îndurat chinuri groaznice: "În cort, încălzirea este magistral realizată: tun de căldură pe motorină!!! Pe motorină, oameni buni, cu noxe și gaze arse care pătrund la bolnavii cu afecțiuni respiratorii!!!

Reporterii Observator au încercat să ia legătura cu conducerea spitalului, dar nu au reuşit.  Situaţia e gravă în toată ţara. 13.261 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 sunt internați acum în spitale. Pe hârtie, mai sunt libere în jur de 4.500 de paturi. În realitate însă, cu greu se mai găsește un loc într-un spital. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Se lucrează la soluţii. Chiar astăzi am discutat despre aceste lucruri şi este clar că nu putem să lăsăm oamenii iarna în corturi care nu sunt suficient de bine încălzite.

La terapie intensivă sunt acum 1.251 de pacienţi, cei mai mulţi de la începutul pandemiei. În stare critică este şi un bebeluş de o lună. Fetiţa este intubată şi a fost transportată într-un incubator de la Suceava la Iaşi. 

Cătălina Ionescu, director medical Spitalul de Copii Sf. Maria Iași: "Pacient cu insuficiență cardiorespiratorie, cu o imagine radiologică sugestivă pentru infecția cu SARS-CoV-2. Este în secția de ATI, cu un prognostic în momentul de față rezervat."

Aproape 4.000 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 de duminică până luni. Cifrele nu sunt motiv de bucurie. Testele făcute duminică au fost mai puţine, iar astfel rata de pozitivare e aproape 40 la sută. Bucureştiul a raportat cele mai multe cazuri: 522. 138 de pacienţi infectaţi cu coronavirus au murit de duminică până luni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Sanatate » "De aici nu cred că mai ies vie". Mesajul disperat al unei femei care a fost internată într-un cort, din lipsă de paturi