Antena Meniu Search
x

Video A scăzut drastic numărul avorturilor în spitalele de stat. Medicii refuză în masă procedura și evită să spună de ce

Numărul avorturilor în spitalele de stat a scăzut drastic anul trecut, arată chiar cifrele ministerului sănătăţii. Ar fi fost prea frumos să fie consecința educației și a măsurilor contraceptive. Este însă un refuz în masă al medicilor și nici managerii maternităţilor nu vor să spună deschis de ce. Oficial explicaţiile ar fi lipsa anesteziştilor şi faptul că asigurările de malpraxis nu acoperă şi aceste intervenţii. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 29.06.2022, 22:30

Vezi și

Datele oficiale, obţinute de la Ministerul Sănătăţii arată că în ultimii ani medicii fac tot mai puţine avorturi la cerere în spitalele de stat. În 2020 au fost făcute 15.500 de întreruperi de sarcină din care 8.200 la stat. Un an mai târziu, diferenţa s-a adâncit. În anul 2021 au fost făcute în România aproape 14.000 de întreruperi de sarcină la cerere. Dintre acestea, doar 5.200 au fost făcute în cabinetele din sistemul public de sănătate. 

Daniel Coriu, preşedinte Colegiul Medicilor: Un spital public poate să-l ofere sau poate să nu-l ofere, depinde de capacitatea pe care o are. Dacă nu are medici care să facă acest serviciu, nu-l oferă. În schimb, probabil spitalele private au această capacitate să ofere resursele umane care să facă procedura. 

Medicii nu sunt asigurați în caz de malpraxis, la avorturi

O altă explicaţie ar fi că medicii nu vor să facă astfel de intervenţii la stat pentru că asigurările de malpraxis nu acoperă despăgubirile. Dar cum de uneori aceiaşi doctori acceptă totuşi să facă întreruperile de sarcină la privat? 

Pe acelaşi subiect

Marius Constantinescu, broker asigurare: Clinicile private asigură o importanţă deosebită liniei de asigurări şi vor să se pună la adăpost cu cele mai bune soluţii de asigurări din piaţă. În eventualitatea unei daune. Clinicile de stat aleg preţul cel mai mic, nu întotdeauna preţul cel mai mic e şi acoperirea cea mai bună. 

După ce ieri, o echipă Observator a filmat cu camera ascunsă în două mari maternităţi din Capitală, unde angajaţii spuneau clar că nu se fac avorturi la cerere, astăzi conducerea celor două spitale anunţă că aceste intervenţii se fac, dar în condiţii speciale. Nu se precizează însă care sunt aceste condiţii. 

"Statul ne împinge în acest moment să devenim mame cu forţa"

 Andrada Cilibiu, reprezentant FILIA: Nu avem spitale care să ofere servicii de avort medicamentos. Există foarte multă stigmă la noi. În continuare nu vorbim despre avort ca o metodă de contracepţie, dar vorbim de o ţară în care nu avem acces la contracepţie gratuită, nu avem acces la educaţie sexuală şi asta e ultima soluţie pe care o avem. Statul ne împinge în acest moment să devenim mame cu forţa. 

Ministerul Sănătăţii nu a putut oferi reporterilor Observator o listă cu spitalele publice în care femeile pot face avorturi la cerere. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » A scăzut drastic numărul avorturilor în spitalele de stat. Medicii refuză în masă procedura și evită să spună de ce