Antena Meniu Search
x

De ce ai nevoie pentru a învăța să gătești sănătos

Dacă și tu ai trișat destul de mult în perioada de izolare, ai dat iama în dulciuri și cuptorul cu microunde a fost deseori pe „on” pentru prepararea popcornului, iar comenzile de mâncare din oraș nu au fost puține, e timpul să faci câteva schimbări în acest sens.

de Redactia Observator

la 20.07.2020, 17:41

Ar fi păcat să nu profiți de vară și de verdețuri, de varietatea fructelor și a legumelor, de oportunitatea de a-ți invita prietenii la cină gătind ceva delicios, ușor și sănătos. Aceste recomandări legate de gătit te pot ajuta în demersurile către o viață sănătoasă:

O bucătărie utilată

Poți fi chiar priceput la a aproxima cantitățile, la a potrivi „condimentele”, aceste abilități nu vor fi suficiente în lipsa celor necesare: electrocasnice și ustensile de bucătărie. E timpul să renunți la „vechituri” și să alegi din oferta de aragaze ultramoderne, cu cuptor încorporat, să îți cumperi spatule de diferite dimensiuni, linguri din silicon, recipiente pentru condimente, supiere, linguri de lemn. Nu uita și de oale, cratițe, tăvi, mai ales dacă îți plac legumele gratinate, de exemplu, care nu au nevoie de adaos de ulei, dacă sunt preparate la cuptor sau de paste „coapte”, băgate în tava de copt cel puțin un sfert de oră. 

Creativitate și rețete de „sezon”

Dacă deja ești familiar cu gătitul, nu trebuie să respecți ca la carte rețetele, ci poți deveni inventiv. Dacă ai spanac congelat, ouă și câteva linguri de iaurt, te poți gândi să prepari o mâncare de spanac după care Popeye Marinarul ar înnebuni. În general, poți face combinații cu ceea ce ai în frigider și în cămară. Ar fi păcat să nu te bucuri de fructe și legume, mai ales că vara le găsești din belșug la piață, naturale și proaspete. Fă-ți cât mai multe salate și smoothie-uri. Și, dacă ai anumite „slăbiciuni” culinare, cum ar fi înghețata sau brioșele, încearcă să le prepari acasă, fără zahăr, cu miere și fără niciun fel de aditivi. 

Tutoriale

Dacă ești critic cu tine și mereu îți spui că ai două mâini stângi, e timpul să schimbi perspectiva și să cauți soluții. În această perioadă, vloggerii de cooking și chefii fac multe materiale video destinate publicului larg, în care îți explică, pas cu pas, cum să obții un rezultat super, fără a avea veleități de bucătar. Poți să le urmărești și, dacă te ajută, să notezi câteva dintre trucurile lor. Desigur, există și clasica variantă de a o suna pe mama și a o întreba cum se fac găluștelele, de ce nu se încheagă piftia sau de câte minute are nevoie un ou să fiarbă tare. 

Dacă vei persevera, iar sănătatea îți va deveni prioritate, vei începe să gătești bine, ba chiar poate vei prinde drag de această artă. Dacă, până acum, aveai o alimentație din care produsele de tip fast-food, mâncărurile semipreparate și sucurile acidulate nu erau excluse, e timpul să faci o schimbare și să înveți să prepari mâncare sănătoasă și naturală. 

Sursă foto: unsplash.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » De ce ai nevoie pentru a învăța să gătești sănătos