Antena Meniu Search
x

Doctorii din România, forțați să aleagă cine primește patul la Terapie Intensivă, din cauza lipsei de locuri

România trece acum prin drama Italiei din primăvară. Doctorii au ajuns să decida ce bolnav in stare gravă primeste patul la Terapie intensivă.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 20.10.2020, 20:25

Vezi și
  • Peste 10 mii de pacienţi cu COVID sunt internaţi acum în spitalele din ţară. 
  • 768 sunt la terapie intensivă, un număr record. 

Practic, cine moare şi cine trăieşte. Secţiile, camerele de gardă şi chiar triajul sunt pline, iar pacienţii aşteaptă cu orele pentru evaluare, unii conectaţi la oxigen.

545 de bucureşteni au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Toţi ar trebui să ajungă în spital pentru evaluare. Doar că în unităţile sanitare, situaţia e critică. 

Simion Florescu, director medical Spitalul Victor Babeş: Spitalul principal cât şi secţia externă din Pipera sunt pline şi pacienţii vin în continuu. Există tot timpul un asalt la camerele de gardă.

Doctorii spun că niciodată nu a fost atât de rău. Toate cele 72 de paturi din secţia COVID de la Instititul Marius Nasta sunt pline. Medicii nu fac faţă nr mare de pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. Au fost nevoiţi să interneze pacienţi inclusiv în zona de triaj.

Sunt atât de mulţi pacienţi încât oamenii aduşi la camerele de gardă cu ambulanţele aşteaptă ore întregi, întinși pe paturi sau canapele, eliberarea unui loc în spital. Uneori, stau cu masca de oxigen pe faţă. În ultima vreme, medicii din Bucureşti le-au căutat paturi în toată ţara. 

Adrian Marinescu, medic Institutul Matei Balş: Şi Câmpulung, şi Buzău şi aşa mai departe. Unde exista loc, acolo practic îi trimitem. Dar de multe ori, nici aşa nu putem rezolva pentru că nr celor care au nevoie de internare este practic mai mare.

La prânz, nu mai era niciun pat liber la terapie intensivă în spitalele din Bucureşti. 

Beatrice Mahler, manager, Institutul Marius Nasta: Alegem între pacienţii cu forme severe care intră în terapie intensivă însă toţi pacienţii beneficiază de terapie şi de tratament şi, practic, cazul cel mai sever şi mai dezechilibrat... din cei 40 astăzi am ales să plece 1 în terapie intensivă pentru că din păcate nu avem avem locuri în acest moment. Şi cu ceilalţi 39 ce s-a întâmplat? Sunt trataţi pe secţie, au ventilaţie pe secţie  

Pentru că nu mai fac faţă cazurilor, Spitalul Colentina a fost trasformat în totalitate în unitate COVID. Până săptămâna trecută avea doar 40 de paturi pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. Apoi, au mai fost alocate 100. Iar în curând, aici vor fi trataţi puţin peste 250 de bolnavi. 

Remus Mihalcea, manager, Spitalul Colentina: Noi vom trata pacienţii cu comorbidităţi. Vom face demersurile pentru un nou aviz de funcţionare şi totodată am demarat operaţiunea de a transfera pacienţii şi a externa pacienţii non covid.

Peste 10 mii de pacienţi cu COVID sunt internaţi acum în spitalele din ţară.  768 sunt la terapie intensivă, un număr record. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Doctorii din România, forțați să aleagă cine primește patul la Terapie Intensivă, din cauza lipsei de locuri