Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Drumul sângelui, reportaj despre nevoia de cât mai mulţi donatori de sânge, în România

De ce să fii donator de sânge? Pentru că riscul unul accident vascular cerebral sau al unui infarct scade cu 30%. Statistic, la nivel mondial, donatorii fideli au şanse mult mai mari de supravieţuire în urma hemoragiilor, pentru că sunt obişnuiţi cu pierderile de sânge.

de Sonia Simionov

la 18.01.2020 , 22:28

De ce să fii donator de sânge? Pentru că riscul unul accident vascular cerebral sau al unui infarct scade cu 30%. Statistic, la nivel mondial, donatorii fideli au şanse mult mai mari de supravieţuire în urma hemoragiilor, pentru că sunt obişnuiţi cu pierderile de sânge.

Cu o singură donare salvezi patru oameni. Nu e suficient? Am ales să stăm o zi în Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti pentru a urmări, în detaliu, activitatea de recoltare şi efectele ei. Urmăriţi un material de Sonia Simionov. 

Sângele. Singura formă de viaţă pe care o poţi dărui la nesfârşit şi care se regenerează complet în maximum şase ore. România donează, cel mai mult, în situaţii de criză. În rest, românii oferă picături de viaţă într-un număr prea mic. În timp ce oamenii mor cu zile în spitale. 

Vezi și

38 de mii. Acesta este numărul bucureştenilor care au dăruit sânge anul trecut. Nici 4% din potenţialii donatori. Centrul de Transfuzii Sanguine din Bucureşti colectează viaţă pentru 60 de spitale din România. 

Pe acelaşi subiect

Donarea începe cu completarea unui chestionar. Apoi, se face recoltarea. 450 de mililitri de sânge sunt colectaţi într-o pungă care ajunge în "laboratorul de procesare." Aici sunt separate trombocitele de globulele roşii şi de plasmă. Fiecare va avea propriul rol. Sângele trebuie apoi validat - pentru a fi siguri că e sănătos. Ultima etapă: distribuirea ...vieţii în spitale.

Trombocitele sunt cele care ajung, predominant, la pacienţii în stare foarte gravă, cu probleme oncologice sau mari arşi. Ele răspund de integritatea vaselor de sânge, mai exact, "se zidesc" efectiv în leziune şi o repară. La fel procedează şi cu măduva osoasă bolnavă şi prelungesc, astfel, viaţa unui copil cu leucemie, spre exemplu. 

Trombocitele trăiesc numai cinci zile. Aşa că este nevoie de donatori fideli, monitorizaţi periodic, pentru ca sângele lor să ajungă imediat la bolnavii cu nevoi urgente. 

Pe lângă pregătirea corpului pentru o eventuală hemoragie, prin donare beneficiem de analize complete, în mod gratuit. Apoi, riscul unui accident vascular cerebral sau al unui infarct scade cu 30% pentru un donator constant. Mai mult, donarea frecventă întinereşte sângele din organism.

E important, pentru orice potenţial donator, să îşi cunoască grupa de sânge.  01, RH negativ este cea mai rară şi cea mai importantă pentru că poate salva viaţa oricui. Preţioase sunt şi grupele AB4 şi B3, tot RH negativ. Predominant, necesare pacienţilor cu cele mai grave afecţiuni.

Sonia Simionov Like

Jurnalism. Sună pompos, nu? De fapt, nu e. E una dintre cele mai "la firul ierbii" meserii. Jurnalistul te ține informat. Îți aduce știrile zilei. Reporterul adună informații și îți transmite despre salarii, pensii, vacanțe, târguri, prețuri etc.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Sănătate » Drumul sângelui, reportaj despre nevoia de cât mai mulţi donatori de sânge, în România