Antena Meniu Search
x

De ce lupta Europei cu pandemia este pe cale să devină și mai periculoasă

"În ciuda lunilor în care am dus lupte de convingere, în ciuda campaniilor media și a discuțiilor privind vaccinarea, nu am reușit să convingem suficienți oameni să se vaccineze", este concluzia amară a fostului cancelar austriac Alexander Schallenberg, în timpul unei conferințe de presă în care a anunțat că vaccinarea va deveni obligatorie, din februarie, pentru toți cetățenii Austriei. Acum, și Germania se îndreaptă spre aceeași strategie. Alte țări au anunțat că vaccinarea este obligatorie pentru anumite categorii de persoane și au impus restricții mai ales nevaccinaților, în timp ce Europa se confruntă cu două provocări: creșterea bruscă a cazurilor Covid și plafonarea campaniei de vaccinare, scrie CNN.

de Redactia Observator

la 14.12.2021, 17:16

De ce lupta Europei cu pandemia este pe cale să devină și mai periculoasă
De ce lupta Europei cu pandemia este pe cale să devină și mai periculoasă - Profimedia Images

La aproape un an de la startul campaniei de vaccinare a UE și cu aproximativ unul din trei europeni încă nevaccinați, guvernele europene se confruntă cu o nouă problemă: pe măsură ce se impun restricții tot mai dure, crește și furia populației față de autorități.

Doar 19% dintre europeni consideră că guvernele lor sunt surse de informații de încredere privind vaccinarea anti-Covid, potrivit unui sondaj realizat în mai 2021 de European Barometer. Chiar și înainte de pandemie, reticența privind vaccinarea era în strânsă legătură cu neîncredere față de partide și guverne.

Europa de Est, "codașă" la campania de vaccinare

Un studiu publicat în Jurnalul European de Sănătate Publică, în 2019, a constatat „o asociere pozitivă semnificativă între procentul de oameni dintr-o țară care au votat partide populiste și procentul care consideră că vaccinurile nu sunt importante sau eficiente”, scrie CNN.

Pe acelaşi subiect

Pandemia a facilitat un test în timp real la nivel european cu privire la rezultatele acelui studiu. În aproape doi ani în care majoritatea țărilor au epuizat mijloacele pe care le aveau la îndemână pentru a încuraja oamenii să se vaccineze, harta celor care rămân nevaccinați arată că acolo unde există neîncredere în guvern și în partidele politice tradiționale, mulți au refuzat imunizarea. În esență, oamenii care au încredere în instituțiile statului nu au nevoie să fie convinși de pericolul unei pandemii.

În Europa de Est, ratele de vaccinare sunt cele mai scăzute. Bulgaria are cea mai mică rată dintre toate statele din regiune, cu doar 26,6% din populația totală vaccinată, potrivit datelor guvernamentale. De asemenea, țara a trecut printr-o criză politică majoră, cu trei alegeri parlamentare organizate în acest an. În țările din Vest, unde reprezentații partidelor populiste sau extremiste sunt mai vocali, și ratele de vaccinare sunt mai scăzute. CNN dă ca exemple țări precum Germania, Austria sau nordul Italiei. 

Un nou dușman comun

Sophie Tissier, lideră a manifestanților împotriva restricțiilor anti-Covid și a vaccinurilor, în Franța, susține că aceste proteste au creat o nouă forță politică care este radicală, dar care depășește liniile politice de partid. Tissier spune că alături de susținătorii săi încearcă „creeze o opoziție care să atragă atenția atunci când liderii politici nu mai protejează drepturile cetățenilor, conform legii".

În luna august, peste 230.000 de persoane au ieșit în stradă, într-o singură zi, după ce Franța a devenit printre primele țări europene care a anunțat introducerea certificatelor Covid

"Oamenii și-au dat seama că viața așa cum era până în acel moment, se apropie de sfârșit”, a declarat Sophie Tissier. „Oamenii nu ar mai fi liberi sau nu ar mai avea aceeași libertate de mișcare ca înainte".

În alte părți din Europa, astfel de grupuri instigă împotriva vaccinării. În Austria, demonstrațiile stradale față de restricții și obligativitatea vaccinării au fost organizate de extrema dreaptă, reprezentată de Partidul Libertății. Fostul cancelar Alexander Schallenberg a acuzat formațiunea că poartă vina ratei scăzute de vaccinare din țară. 

"Avem prea multe forțe politice în această țară care luptă împotriva vaccinării. Acest lucru este iresponsabil", a declarat Schallenberg. "Incitați de acești oponenți radicali ai vaccinării, de știri false, din păcate, prea mulți dintre noi nu am fost vaccinați. Consecința este supraaglomerarea unităților de terapie intensivă și suferința umană enormă".

Noul inamic al partidelor care s-au ridicat, în trecut, datorită discursurilor naționaliste a luat forma măsurilor și campaniilor de vaccinare Covid-19 despre care spun că le amenință libertatea.

Vaccinare obligatorie anti-Covid

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat cu privire la vaccinarea obligatorie din cauza impactului pe care l-ar avea asupra cetățenilor. Este ''o soluţie de ultimă instanţă'', a declarat marţi directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de agenţiile internaţionale de presă.

''Obligativitatea vaccinării este o soluţie de ultimă instanţă şi se aplică doar atunci când au fost epuizate toate opţiunile fezabile de îmbunătăţire a ratelor de vaccinare'', a declarat Hans Kluge într-o conferinţă de presă online. ''Eficacitatea obligativităţii depinde foarte mult de context. Ceea ce este acceptabil într-o societate şi într-o comunitate poate să nu fie eficient şi acceptabil în alta".

Vaccinarea obligatorie ar putea umple centrele de vaccinare, dar i-ar putea împinge pe mulți în stradă, confirmând și alimentând în continuare suspiciunea lor profundă cu privire la „sistem”. Lupta împotriva pandemiei se poate sfârși, într-o zi, dar lupta împotriva populismului în Europa ar putea fi abia la început.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » De ce lupta Europei cu pandemia este pe cale să devină și mai periculoasă