Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Câte cazuri de Covid-19 cu varianta Omicron au fost confirmate în România și care este starea pacienților

În România au fost depistate opt cazuri de infectări cu varianta Omicron a noului coronavirus, iar numărul lor ar putea să urce în următoarele zile. Experți din întreaga lume au stabilit deja că infecţiozitatea noii tulpini de Covid-19 o depăşeşte cu mult pe cea a variantei Delta, considerată dominantă la nivel mondial.

de Redactia Observator

la 13.12.2021 , 22:37

Câte cazuri de Covid-19 cu varianta Omicron au fost descoperite în România și care este starea pacienților Câte cazuri de Covid-19 cu varianta Omicron au fost descoperite în România și care este starea pacienților - Shutterstock

Cel mai recent caz confirmat cu Omicron este al unui bărbat de 39 de ani din județul Maramureș care are istoric de călătorie în Nigeria. Acesta se află în izolare, iar starea lui de sănătate este bună. Bărbatul este vaccinat anti-Covid 19 cu schema completă.

Câte cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Primele două cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România pe 4 decembrie 2021, la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021.

Articolul continuă după reclamă

Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Ambele persoane, izolate la domiciliu, au fost asimptomatice.

Pe acelaşi subiect

Al treilea caz de infecție cu Omicron a fost confirmat pe data de 9 decembrie, la un bărbat în vârstă de 56 de ani, din Brașov, contact de familie cu pasagera cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021 și care a fost confirmată cu tulpina OMICRON în data de 4 decembrie 2021. Bărbatul a fost izolat la domiciliu, iar starea sa de sănătate a fost bună. Este vaccinat cu schema completă de vaccinare.

Alte patru cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România, la 11 decembrie, în urma secvențierilor efectuate la Institutul National de Cercetare -Dezvoltare „Cantacuzino”. Este vorba despre un sportiv al cărui rezultat parțial indica o suspiciune de infectare cu tulpina Omicron și cei trei contacți ai săi din lotul de rugby, pasageri ai cursei din Africa de Sud, care au fost depistați pozitiv pentru virusul Sars Cov -2 în urma testelor RT- PCR.

Toate cele 4 persoane se află în izolare, iar starea lor de sănătate este bună, 3 dintre acestea fiind vaccinate anti -Covid 19.

Al optulea caz de Omicron a fost confirmat pe 12 decembrie, la un bărbat de 39 de ani din județul Maramureș care are istoric de călătorie în Nigeria.  Acesta se află în izolare, iar starea lui de sănătate este bună. Bărbatul este vaccinat anti-Covid 19 cu schema completă.

Care este starea pacienților infectați cu Omicron

Toți cei opt pacienți infectați cu Omicron se află în izolare, cei mai mulți dintre ei fiind asimptomatici ori cu simptome minore. De altfel, dintre cei opt pacienți infectați cu Omicron, doar unul nu este vaccinat anti-Covid.

Ministrul Alexandru Rafila a transmis, încă de la apariția primelor cazuri Omicron în România, că în ceea ce priveşte severitatea bolii cauzate de noua tulpină nu există studii clinice relevante care să arate că este mai puţin agresivă decât tulpina Delta, el arătând că este „mai degrabă o speranţă” în acest sens.

Cât de eficiente sunt vaccinurile anti-Covid în fața Omicron

Medicul Valeriu Gheorghiţă afirmă că vaccinurile anti-Covid disponibile în România în acest moment sunt eficiente pentru prevenirea formelor severe de boală, inclusiv în cazul infecţiei cu noua tulpină Omicron, despre care se presupune că va deveni dominantă în perioada următoare.

"În momentul de faţă, vaccinurile disponibile în România îşi menţin eficienţa faţă de formele severe de boală, faţă de riscul de spitalizare şi de deces, chiar şi în faţa noii variante virale Omicron care foarte probabil că în următoarele săptămâni şi luni va deveni dominantă cel puţin la nivel european şi în ţara noastră”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

El a subliniat că riscul de transmitere a bolii în cazul infecţiei cu Omicron este "mult mai mare" comparativ cu tulpina virală dominantă la acest moment, de aceea este important ca oamenii să se informeze din surse oficiale atunci când iau o decizie în privinţa vaccinării anti-COVID.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Sănătate » Câte cazuri de Covid-19 cu varianta Omicron au fost confirmate în România și care este starea pacienților