Antena Meniu Search
x

Edemul limfatic: un stil de viață sănătos este esențial

Edemul limfatic (limfedemul) este o afecțiune care se manifestă prin umflarea unor zone din organism, cel mai adesea a membrelor superioare și inferioare, în urma acumulării anormale de limfă în țesuturi.

de Redactia Observator

la 16.07.2020, 19:43

Edemul limfatic: un stil de viață sănătos este esențial - Unsplash

Odată instalat, limfedemul nu poate fi vindecat, dar, cu un tratament corect, poate fi controlat. 

Tipuri de edem limfatic

Există două tipuri principale de limfedem: primar - fără a fi determinat de o altă afecțiune, în această categorie find inclus, de exemplu, cel prezent încă de la naștere, având o componentă genetică - și secundar, forma cea mai frecventă, ce poate apărea în urma unor intervenții chirurgicale, boli asociate, traumatisme care pot provoca lezarea ganglionilor limfatici sau a vaselor limfatice, radioterapie ori după arsuri foarte grave. Limfedemul poate apărea după mai multe luni sau chiar ani de la un anumit tratament. Limfedemul poate fi, de asemenea, un efect secundar al altor afecțiuni, precum insuficiența venoasă cronică sau obezitatea severă.

Ce este sistemul limfatic

Sistemul limfatic joacă un rol major în sistemul imunitar și ajută la menținerea echilibrului fluidelor din organism. Ganglionii filtrează celulele nocive pentru a le elimina prin sistemul de apărare al organismului corp. Vasele limfatice poartă limfa, compusă din lichid, proteine ​​și deșeuri celulare, pornind de la țesuturile corpului, către inimă. Circulația limfatica este facilitată de contracția vaselor limfatice, de contractarea mușchilor în timpul efortului fizic, dar și de respirația profundă.

Simptome ale edemului limfatic

Principala manifestare este umflarea treptată sau bruscă, vizibilă, cu semne lăsate în urma presiunii pe piele sau după purtarea de îmbrăcăminte strâmtă sau bijuterii.

De asemenea, boala poate avea printre simptome senzația de greutate, presiune, durere și disconfort, ajungându-se în unele cazuri la limitarea mobilității. Îngroșarea și înroșirea pielii, umflarea accentuată a țesuturilor la căldură și umezeală ori după efort fizic se mai numără printre simptome. 

Depistarea și tratamentul precoce dau rezultate mai bune, deci, dacă se remarcă aceste simptome, este recomandată consultarea imediată a unui specialist.

Complicațiile limfedemului netratat

Riscul apariției unor complicații severe este relativ ridicat în cazul în care limfedemul nu este tratat corect. Principala complicație o reprezintă infecțiile bacteriene ale pielii, care se pot generaliza cu o infecție a vaselor limfatice (limfangita). Problemele pot fi agravate de alte boli, precum diabetul zaharat. Limfedemul întârzie procesul de vindecare a rănilor, poate contribui la întărirea pielii și a țesuturilor și poate să limiteze flexibilitatea membrelor. O complicație foarte rară poate fi limfangiosarcoma, o formă de cancer. 

Limfedemul influențează aspectul fizic al pacientului, iar acest fapt poate avea un impact psihologic important, favorizând apariția stresului și chiar a depresiei.

Cum se gestionează limfedemul

Scopul principal al tratamentului este de a reduce umflarea și senzația de presiune și de a îmbunătăți drenajul limfatic. 

Terapia limfatica decongestionantă este cea mai frecventă abordare medicală a edemului limfatic și constă în drenaj limfatic manual, compresie, îngrijirea pielii și exerciții fizice specifice. După această terapie, de obicei, urmează faza de întreținere, cu bandaje compresive, mișcare și masaj specific.

Stilul de viață sănătos este esențial

Este importantă acordarea unei atenții deosebite pielii, pentru a reduce riscul de infecţie, mai ales în cazul tăieturilor și al zgârieturilor. De asemenea, pielea trebuie să fie protejată de soare, cu o cremă cu indice ridicat, dar și de ciupiturile de insecte, prin utilizarea de substanțe repelente. 

Nu se recomandă tăierea cuticulelor unghiilor, iar manichiura și pedichiura trebuie să fie făcute cu instrumente sterilizate corespunzător.

Se recomandă purtarea mănușilor de protecție atunci când sunt făcute treburi casnice sau în timpul grădinăritului. 

Se recomandă evitarea mersului cu picioarele goale și purtarea de pantofi și ciorapi confortabili.

Se recomandă evitarea fricțiunilor energice cu lufa, care poate afecta capilarele, evitarea sedentarismului, a statului prelungit în aceeași poziție, a băilor prea calde, a expunerii la căldură, precum și evitarea purtării hainelor și a bijuteriilor prea strâmte. 

Dieta alimentară

Se recomandă adoptarea unei diete care poate îmbunătăți circulația venoasă și limfatică, care poate preveni retenția de apă și permeabilitatea capilarelor. Sunt recomandate fructele roșii, coacăzele, afinele, fructele bogate în vitamina P, care reduce permeabilitatea capilară. Flavonoidele din citrice conțin o substanță activă contra retenției de apă: diosmina. De asemenea, vitamina E și seleniul au un efect protector asupra pereților venoși, iar acești compuși se găsesc în avocado, nuci, migdale și pește gras. Se recomandă reducerea alimentelor excesiv de sărate și dulci, care acționează ca un burete, reținând apa în organism. De asemenea, trebuie să fie hrăniți mușchii, deoarece, cu cât sunt mai tonifiați, cu atât favorizează circulația venoasă și limfatică. Se recomandă includerea în meniu a proteinelor ​​naturale, din carne roșie, pește, ouă, păsări de curte, brânză și produse lactate.

Edemul limfatic este o maladie incurabilă și progresivă. Însă, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată și eliminarea sedentarismului, această afecțiune poate fi controlată. 

Sursa foto: Unsplash

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Edemul limfatic: un stil de viață sănătos este esențial