Antena Meniu Search
x

Video "El fără pastila asta n-ar putea să stea". Pacienţii cu transplant se luptă să supravieţuiască în lipsa medicamentelor care îi ţin în viaţă

Lovitură cruntă pentru pacienţii cu transplant! Din cauza lipsei de medicamente din farmacii, mulţi dintre aceştia nu-şi mai pot administra tratamentul. Şi vorbim despre medicamente care îi ajută, practic, să supravieţuiască. Este şi motivul pentru care, disperaţi, mulţi bolnavi împart cutiile cu medicamente, în aşteptarea soluţiilor de la autorităţi.

de Redactia Observator

la 05.04.2023, 07:40

Vezi și

O femeie din Bacău caută disperată un medicament pentru soţul ei, care a făcut transplant de inimă la începutul anului. A împărţit ultima cutie cu un alt pacient. 

Pacienţii cu transplant se luptă să supravieţuiască în lipsa medicamentelor

Georgiana Mihail, soție pacient cu transplant: Eu mai caut şi în alte oraşe, mă mai interesez, mai sun. Domnul de la Focşani m-a sunat şi mi-a zis că nu mai are nicio pastilă pentru ziua respectivă, dacă pot să-l ajut, el a zis că vine la Bacău şi facem jumate-jumate ca să aibă şi soţul. El fără pastila asta n-ar putea să stea. Am dat comandă de un anumit medicament şi mi-a zis că undeva prin mai vine, nu se găsesc.  

În aceeași situație sunt și alți români care au trecut printr-o operație de transplant. 

Pe acelaşi subiect

Gheorghe Tache, Asociație Pacienți Transplant: Este o situaţie de alarmă, este o situaţie de gradul zero. Este o situaţie disperată. Este o problemă la nivelul întregii ţări.

Farmaciștii primesc zilnic solicitări disperate din partea celor care caută medicamente iar răspunsul este același, nu se găsesc în depozite. 

Beatrice Speteanu, farmacist: Nu există înlocuitori. Sirolimus la fel, este o variantă pe care nu am mai găsit-o. Răspunsul este nu avem.

Persoanele cu transplant iau aceste medicamente toată viaţa, sunt gratuite și se eliberează pe baza de rețetă. Lipsa lor poate duce inclusiv la pierderea organului transplantat. 

Radu Zamfir, medic: Aceste medicamente sunt medicamente imunosupresoare, care obişnuiesc organismul gazdei cu grefa. O discontinuare a tratamentului nu este benefică eveluţiei pacientului.

Reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentelor știu despre aceste probleme și promit măsuri urgente. 

Răzvan Prisada, președinte ANMDM: Ne vom uita către posibilitatea de a aduce din alte ţări produsul similar. Dacă nu va exsiat această posibilitate rapidă, atunci ne vom gândi către o procedură specială de autorizare. O primă măsură pe care luăm este respingerea tuturor notificărilor de export intracomunitar pentru aceste medicamente. 

Toate medicamentele folosite în schemele de tratament post-transplant sunt aduse din străinătate. În România sunt peste 6.000 de persoane transplantate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Sanatate » "El fără pastila asta n-ar putea să stea". Pacienţii cu transplant se luptă să supravieţuiască în lipsa medicamentelor care îi ţin în viaţă