Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Farmaciile, transformate în cabinete medicale: ce fel de consultaţii am putea primi. Proiectul e criticat de medicii de familie

La farmacie, ca la cabinetul medical. Proiectul prin care ne-am putea lua tensiunea sau măsura glicemia în farmacii dă deja bătăi de cap: farmaciştii se plâng că nu au angajaţi suficienţi şi nici pregătire pentru a administra vaccinul antigripal, de exemplu. Iar medicii de familie nu înţeleg de ce statul dă bani farmaciştilor pentru servicii pe care ei le fac gratuit.

de Ema Schweninger

la 09.11.2021 , 20:06

Concret, în farmacii ar urma să ni se măsoare glicemia, tensiunea, colesterolul şi saturaţia de oxigen. Farmaciştii vor putea să ne consilieze şi cu privire la contracepţia de urgenţă, sau alimentaţie. Şi tot aici ar urma să ni se administreze vaccinul antigripal. Doar că planul întâmpină deja probleme: ar trebui angajaţi farmacişti care să se ocupe doar cu aceste noi servicii.

Pregătirea ar mai fi încă un hop. Însă farmaciştii ar urma să fie trimişi la cursuri. "În facultate, nu am fost instruiţi în direcţia aceasta, dar cu ajutorul unor cursuri, cred că se poate", a declarat Alexandra Muscă, farmacistă. Potrivit ordinului Ministerului Sănătăţii, tarifele pentru noile servicii vor trebui afişate în locuri vizibile. Iar autorităţile vor ca o parte din servicii să fie decontate.

Medicii de familie critică proiectul

Vezi și

Medicii de familie critică proiectul. "O parte din serviciile acelea sunt făcute acum de către medicii de familie dar, hei, sunt făcute gratis! Deci, dacă statul român consideră că e bine să plătească la farmacie pentru serviciile alea şi nu la cabinetele medicilor de familie, ok", spune Eva Cristescu, medic de familie. "Este o nevoie pentru îmbunătăţirea serviciilor de sănătate publică în general de care beneficiază populaţia", a declarat Andrei Baciu, secretar de stat Ministerul Sănătăţii.

"Noi sperăm că mult mai multe farmacii vor fi implicate", a declarat Anca Crupariu, purtător de cuvânt Colegiul Farmaciştilor. Pentru fiecare serviciu ar trebui emise ghiduri. Apoi, în cel mult 90 de zile, vor fi puse în aplicare. Modele similare se aplică şi în farmacii din Austria, Germania sau Franţa.

Ema Schweninger Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Sănătate » Farmaciile, transformate în cabinete medicale: ce fel de consultaţii am putea primi. Proiectul e criticat de medicii de familie