Florin Cîţu, surprins de cât de prost a fost pregătit valul 4: "Vreau să ştiu cine e responsabil. Va plăti cu funcţia". Trei erori grave ale sistemului
România este în plin val 4, iar premierul interimat Cîţu a descoperit cum a fost posibil să ajungem aici.
Astăzi, 8 octombrie, când România a înregistrat aproape 14.000 de noi cazuri şi un nou record la decese provocate de Covid - 357 în 24 de ore -, Florin Cîţu a prezentat rezultatele unei anchete cerute la nivelul ministerelor.
Licitaţia pentru Tocilizumab, începută încă din aprilie
Astfel, Cîţu a prezentat trei situaţii grave, trei nereguli care demonstrează cât de greu s-a mişcat sistemul. Potrivit anchetei, o licitaţie pentru achiziţionarea de Tocilizumab a fost demarată încă din luna aprilie, dar abia săptămâna trecută această a fost finalizată. România a activat Mecanismul de Protecție Civilă, cerând ajutor de la UE, pentru achiziţia medicamentului.
De asemenea, au fost spitale care au cerut ventilatoare încă din luna august, pentru a fi pregătite pentru valul 4. Solicitărilor managerilor au rămas fără răspuns, susţine Cîţu. Premierul interimar a cerut ca cei din Ministerul Sănătăţii responsabili de acest lucru vor fi pedepsiţi, inclusiv cu pierderea funcţiilor.
- Precedentul "Orban": de ce nu poate fi desemnat ca premier cel care a picat prin moţiune de cenzură. Ce prevede...
- Câți copii cu Covid-19 sunt internați, în acest moment, în spitalele din România
- Peste 3.000 de oameni au trecut pe la racla Sf. Parascheva, deși România este lovită dur de valul 4 de Covid. Unii...
"Se pare că a fost o licitaţie care a început în aprilie pentru Tocilizumab din aprilie şi până acum această licitaţie a fost tergiversată. Aş vrea să ştiu cine din Ministerul Sănătăţii a tergiversat această licitaţie până săptămâna trecută.
Tot din ancheta pentru pregătirea valului 4 mai am o informaţie care trebie prezentată public. Au fost manageri de spitale care au solicitat ventilatoare încă din august. Aveam solicitări, dar cineva nu a răspuns la ele. Vreau să ştiu cine din Ministerul Sănătăţii nu a răspuns pentru că trebuie să plătească. Poate chiar cu funcţia. Aveam stocuri de ventilatoare, venite din Germania.
S-a ajuns ca în luna septembrie, în mai multe judeţe, răspunsul ambulanţelor să fie chiar şi de 5 ore. Iar pentru testări, se întârzia chiar şi 5 zile. Nu este posibil aşa ceva, trebuie remediată urgent situaţia. Asta arată cum a fost pregătit, sau mai bine zis, cum nu a fost pregătit valul 4", a declarat Florin Cîţu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰