Antena Meniu Search
x

Foto Ce este Tocilizumab, medicamentul pentru care România a declanșat Mecanismul de Protecție Civilă, cerând ajutor de la UE

Tocilizumab este un medicament antiinflamator care ar reduce riscul de deces la pacienţii spitalizaţi cu o formă gravă de COVID-19, potrivit rezultatelor unui vast studiu, salutate de specialişti şi catalogate drept "veşti bune" pentru lupta împotriva pandemiei.

De Redactia Observator la 05.10.2021, 11:41
Tocilizumab
Ce este Tocilizumab, medicamentul pentru care România a declanșat mecanismul de protecție civilă, cerând ajutor de la UE - Profimedia

Aproximativ 4.000 de pacienţi în stare gravă au fost trataţi cu tocilizumab în Marea Britanie

Rezultatele cercetării indică faptul că "la 25 de pacienţi trataţi cu tocilizumab, ar fi salvată o viaţă în plus", au declarat responsabili din cadrul studiului clinic britanic Recovery, care testează o serie de medicamente. Studiul a arătat, de asemenea, că tocilizumab scurtează perioada până la externarea pacienţilor şi reduce necesitatea ventilaţiei artificiale.

"Este o veste excelentă", a declarat Anthony Gordon, profesor de anestezie şi terapie intensivă la Imperial College London, care nu a fost implicat în studiu.

Circa 4.000 de pacienţi în stare gravă au fost trataţi cu tocilizumab în Marea Britanie. "Astăzi, chiar şi mai mulţi pacienţi vor beneficia de acest tratament", a adăugat el.

Pe acelaşi subiect

"Testele precedente asupra tocilizumab au prezentat rezultate mixte", a declarat Peter Horby de la Universitatea Oxford, responsabil din cadrul studiului Recovery, citat într-un comunicat, potrivit agerpres.ro.

Beneficiile tocilizumab se adaugă acum celor ale steroizilor, potrivit cercetătorilor: în asociere cu un steroid precum dexametazona -singurul tratament care şi-a dovedit până în prezent eficacitatea în reducerea mortalităţii cauzate de COVID-19 - "impactul" asupra mortalităţii "este important" .

Datele "sugerează că la pacienţii cu COVID-19 care prezintă hipoxie (care necesită oxigen) şi o inflamaţie semnificativă, tratamentul care asociază un corticosteroid, cum ar fi dexametazona, cu tocilizumab reduce mortalitatea cu aproximativ o treime la pacienţii care necesită oxigen prin intermediul unei simple măşti faciale şi cu aproape jumătate la cei care au nevoie de ventilaţie mecanică invazivă" (ventilator), notează AFP.

Tocilizumab, utilizat pentru artrita reumatoidă, se administrează intravenos

"Tratamentul cu tocilizumab a redus într-un mod semnificativ numărul deceselor: 596 (29%) dintre pacienţii din grupul tocilizumab au decedat în decurs de 28 de zile faţă de 694 (33%) dintre pacienţii din grupul cu îngrijire obişnuită", o "diferenţă absolută" de 4 puncte procentuale, conform comunicatului. "Aceasta înseamnă că la 25 de pacienţi trataţi cu tocilizumab, ar fi salvată o viaţă în plus".

Tocilizumab a crescut probabilitatea de externare în termen de 28 de zile de la 47% la 54%. Aceste beneficii au fost observate la toate sub-grupele de pacienţi, de la cei care necesitau oxigen prin intermediul unei simple măşti faciale la cei care aveau nevoie de ventilatoare mecanice, la terapie intensivă. Studiul a implicat peste 4.000 de pacienţi: jumătate au primit tocilizumab, jumătate au beneficiat de îngrijiri obişnuite. Aproximativ 82% dintre pacienţi luau un steroid, cum ar fi dexametazona.

"Utilizat în combinaţie, impactul este semnificativ", a declarat Martin Landray, unul dintre responsabilii studiului. "După dexametazonă, aceasta este cea mai importantă descoperire în tratamentul COVID-19 care are un impact asupra reducerii (numărului) deceselor", a indicat Athimalaipet Ramanan, profesor de reumatologie pediatrică la Universitatea din Bristol, prin Science Media Center (SMC).

Există, de asemenea, un studiu Recovery care a demonstrat în iunie 2020 că dexametazona a redus mortalitatea. Rezultatele privind tocilizumab vor fi în curând publicate online pe site-ul MedRxiv şi trimise unui jurnal medical.

Raed Arafat anunţă activarea Mecanismului de Protecţie Civilă pentru Tocilizumab

Ministerul Sănătății a solicitat în această dimineață Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea a 12 700 de flacoane de Tocilizumabum. Solicitarea vine după ce firma producătoare, care are încheiat un acord cadru și un contract subsecvent cu Ministerul Sănătății, a anunțat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere situația de stock-out a produsului la nivel global.

În aceste condiții, considerând situația acută provocată de intensitatea valului IV pandemic în România, ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila a solicitat șefului DSU, Raed Arafat activarea mecanismului de protecție civilă. Menționăm că, Ministerul Sănătății a primit fondurile necesare pentru achiziționarea acestui produs utilizat în tratarea pacienţilor cu forme severe de COVID-19.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a distribuit o nouă tranșă de Tocilizumabum  direcțiilor de sănătate publică teritoariale. Este vorba despre 6649 de flacoane care sunt distribuite în spitalele care tratează pacienți COVID-19 cu forme severe de boală.

”Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare”, a anunţat, luni seară, Raed Arafat, potrivit news.ro. Acesta a precizat că avem cantităţi suficiente pentru 2-3 săptămâni. ”Activăm Mecanismul să vedem, în ţările care nu se confruntă cu un val serios în acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul în anumite cantităţi”, a mai declarat Raed Arafat.  De asemenea, autorităţile iau în calcul posibilitatea de a solicIta oxigenatoare individuale pentru a facilita creşterea numărului de paturi cu oxigen în spitale.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Ce este Tocilizumab, medicamentul pentru care România a declanșat Mecanismul de Protecție Civilă, cerând ajutor de la UE