Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Fructul ''bun la toate'', găsit în pieţe cu 5 lei kilogramul. Ajută la slăbit, previne diabetul şi chiar reglează glicemia

Vedeta toamnei este cu siguranţă dovleacul! Atât la decorat casele, cât şi într-o mulţime de preparate delicioase, este o sursă de bine şi de sănătate. Aşa că nu e de mirare că, în cinstea, lui se organizează adevărate sărbători. 

de Redactia Observator

la 05.10.2022 , 17:09

Dovleacul este vedeta toamnei şi nu este de mirare. Ajută la scăderea în greutate, previne diabetul şi chiar reglează glicemia, în plus are un gust delicios care poate fi exploatat într-o mulţime de preparate.  

Kinga Foris, director economic: Avem şi reţete inventate şi reţete tradiţionale. Când avem evenimente sau pentru invitaţi servim chiar şi tradiţinalul copt, plăcintaru. 

Pe lângă mâncarea deosebită, castelul Haller din Târgu Mureş, vechi de 400 de ani, îşi aşteaptă oaspeţii cu adevărate ritualuri şi activităţi care cinstesc cel mai iubit fruct al toamnei.

Shutterstock
Vezi și

Reka Foris: Noi avem şi programe tradiţionale unde părinţii sau profesorii vin cu copiii şi sculptează, atunci încercăm să facem rost de dovleci care sunt moi. Avem un restaurant, avem o cramă, avem şi un spa cu apă sărată şi în toamna asta am încercat să facem şi programe pentru turişti, familii care doresc să vină să participe la sculptarea de dovlecei, la plimbări cu trăsura, un picnic în aer liber poate.

Pe acelaşi subiect

Pentru localnicii din Mureş, dovleacul este adevăratul simbol al sezonului...aşa că nu este gospodar care să nu aibă dovleci în grădină. 

''Dovleac am avut în curte, că am grădină la Praid, că noi stam la Praid şi am avut dovlecei, am avut de toate.'' 

''Pentru ornament şi pentru mâncare, pentru orice.'' 

Iar pieţele s-au colorat şi ele în portocaliu şi galben. Acolo, kilogramul de dovleac costă 5 lei. 

Dovleacul ''bun la toate''

Doctor inginer Liviu Todoran, specialist în alimentație: Dar n-ar trebui să uităm absolut deloc de seminţele de dovleac, de uleiul de dovleac care are nişte proprietăţi extraordinare atât digestive, pentru repararea sistemului digestiv pentru întărirea vaselor de sânge. 

Şi pentru că vedeta toamnei nu putea rămâne fără un festival al ei, în weekend, la Sovata, are loc ŞI un festival dedicat dovleacului.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Sanatate » Fructul ''bun la toate'', găsit în pieţe cu 5 lei kilogramul. Ajută la slăbit, previne diabetul şi chiar reglează glicemia