Antena Meniu Search
x

Video "Fructul regilor" cu care a dat lovitura un român din Buzău. Valentin produce şi 8 tone pe an

Unele dintre cele mai gustoase fructe exotice cresc pe pământ românesc şi sunt cultivate cu drag de gospodari. Vorbim despre culturile de smochine, care încep să se dezvolte în România. Un buzoian a pus pe picioare o livadă de smochini şi culege acum roadele. Deşi în sezonul rece plantaţia îi cam dă de furcă, munca îi este răsplătită cu tone de fructe. 

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 16.09.2022, 09:02

Vezi și

Denumit şi fructul regilor, smochinul iubeşte temperaturile ridicate şi este cultivat, în special, în zonele subtropicale. Însă încălzirea globală face ca smochinul să prindă, mai nou, rod şi în ţara noastră. Cunoscând secretele acestei plante, Valentin Badea nu a mai stat pe gânduri şi a dezvoltat alături de familie, o plantaţie de smochini, în Buzău. 

Valentin Badea, cultivator smochini: Suprafaţa este de aproximativ 8500 de metri. Anul acesta sunt undeva între 7 şi 8 tone. Anul trecut am avut cam două tone, două tone şi un pic.  

Cultivatorii cred că au dat lovitura cu această afacere. 

Valentin Badea, cultivator smochini: Am stat şi m-am gândit de ceva ani să fac ceva ce nu prea există şi am ajuns la concluzia că nu există nicio plantaţie de smochini în zonă.

Pe acelaşi subiect

Locurile luminoase sunt prielnice smochinului, care la maturitate  produce o cantitate mare de fructe. Iar recoltarea manuală impune multă forţă de muncă. 

''Ele în două trei zile iar se coc. Se iau din nou la rând. Acum am luat-o din nou de la unul, până la şapte restul a fost cules, pe urmă am început iarăşi.''

Şi cum roadele sunt bogate, în sezonul rece, cultivatorii protejează pomii cum ştiu ei mai bine.  

Valentin Badea, cultivator smochini: I-am învelit cu plase de umbrire. Am găsit această soluţie pentru că nu merge folia la smochin. Se sufocă, mucegăiete şi atunci pierzi pomul. 

Costel Vînătoru, cercetător Bancă de Resurse Genetice Vegetale Buzău: O atenţie deosebită trebuie acordată atunci când avem îngheţuri puternice şi căderi de zăpadă, pentru că mai ales plantaţiile tinere trebuie protejate. Plantele sunt sensibile la frig. 

În livada cu smochini aflată la periferia Municipiului Buzău sunt invitaţi la cules toţi doritorii. Drept răsplată, aceştia pot mânca pe săturate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Permisul auto, valabil 15 ani în loc de 10. Sunteţi de acord cu proiectul?

Observator » Stiri economice » "Fructul regilor" cu care a dat lovitura un român din Buzău. Valentin produce şi 8 tone pe an