Antena Meniu Search
x

Video Iaşi, la un pas de scenariul roşu. În ultimele două săptămâni rata de infectare cu Sars-CoV-2 s-a dublat

Este cea mai neagră zi din acest an în ccea ce priveşte numărul de cazuri de COVID-19. 6.118 persoane au fost confirmate cu noul virus în ultimele 24 de ore. Un număr de cazuri dublu faţă de raportarea de ieri. Iar situaţia din secţiile de terapie intensivă este îngrijorătoare. În acest moment sunt internaţi 1.226 de pacienţi în stare gravă. Iar de ieri până astăzi, 133 de persoane au pierdut lupta cu virusul. Deja sunt 8 judeţe în scenariul roşu, iar rata de incidenţă în Bucureşti a trecut de 4. Şi Capitala Moldovei, Iaşi, se apropie de scenariul roşu. Şi asta după ce în ultimele două săptămâni rata de infectare s-a dublat.

de Redactia Observator

la 16.03.2021, 17:26

Vezi și
  • Cifre îngrijorătoare în ceea ce priveşte numărul bolnavilor de Covid, în ultimele 24 de ore
  • Iaşiul este aproape de scenariul roşu

''S-a relaxat lumea? 

Nu știu că eu oricum nu ies. Văd că nu ai mască, acum, Știi că e obligatorie? Da, da, da, o am în geantă. 

Uneori masca pe stradă mie nu mi se pare, cel puţin, neapărat.''

Tocmai astfel de comportamente ar fi dus la creşterea continuă a numărului de cazuri de infectari cu SARS-COV-2. De aprope trei săptămâni rata de infectare pe municipiul Iaşi s-a dublat şi doar câteva zile îi mai despart pe ieşeni de scenariul roşu.

''Ne-am relaxat prea mult, nu respectăm regulile. Nu se repspectau regulile foarte strict nici înainte, iar acum cu începutul şcolii.''

Ovidiu Mihăiuc, consilier Prefectură Iași: Se observă o creştere a ratei incidentei de la 1,61 cât era pe 26 februarie la 2,77 a fost alaltăieri şi 2,66 astăzi. În zilele următoare este foarte probabil să intrăm în scenariul roşu. 

Paturi mai puţine pentru bolnavii de coronavirus

Creşterea numărului de cazuri este îngrijortoare mai ales că locuri în spitale pentru pacienţii care au COVID sunt din ce în ce mai puţine. 

Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP Iași: 46 de paturi erau ocupate, iar trei erau libere, vorbim depsre 2 paturi al Spitalul de Pneumoftiziologie şi un pat la Spitalul Clinic de Recuperare. Ieri 46 de paturi erau ocupate, niciun pat liber la secţiile ATI. Se observă o creştere constantă şi asta începând de aproximativ 2 săptămâni se observă acestă creşte, în special pe partea de ATI. 

În tot acest timp, spitalul modular de la Leţcani care ar fi trebuit să trateze doar pacienţi COVID este în continuare gol.

Alina Popa, director Euronest: S-a resetat, reconfigurat integral sistemul de ventilație și încălzire, care funcționează acum la parametri optimi. De asemenea, s-a reparat problema legată de fluctuațiile de tensiune, în alimentarea cu energie electrică. S-au remediat inclusiv aspectele care țin de suprafața alocată per pat. 

Vasile Cepoi, director DSP Iaşi: În momentul ăsta nu știm dacă sunt rezolvate toate problemele. Pentru personal deocamdată avem soluții, dar pentru o capacitate redusă, pentru cel mult 12 posturi de Terapie Intensivă. Este nevoie, este foarte mare nevoie pentru că și celelalte spitale au de îngrijit in continuare și pacienți non-covid. 

Spitalul de la Leţcani a costat 13 milioane de euro şi deşi promitea 250 de paturi, în realitate nu a putut fi folosit niciodată la întreaga capacitate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Iaşi, la un pas de scenariul roşu. În ultimele două săptămâni rata de infectare cu Sars-CoV-2 s-a dublat