Antena Meniu Search
x

Inima unui bebeluș bate datorită unor medici eroi din Târgu Mureş

La şase zile după ce s-a născut, un bebeluş a primit o nouă şansă la viaţă. Inima lui continuă să bată datorită medicilor de la institutul de boli cardiovasculare din Târgu Mureş.

de Sorin Tanţoş

la 03.09.2020, 15:30

Vezi și
  • Totul a fost posibil datorită eforturilor extraordinare ale echipei de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş.
  • Pe parcursul stării de urgenţă, au operat cu succes 54 de nou-născuţi cu urgenţe.

Mama bebeluşului care a fost salvat de către medici a povestit cu greu clipele de spaimă şi durere trăite până la aflarea rezultatului eliberator: succesul operaţiei.

Elena Vişan, mama bebeluşului: Am născut aici în maternitate pe 23, copilul a fost operat acum 5 zile de către domnul doctor Suciu. Am trecut destul de greu. "Am trecut" .. Nu ştiu dacă am trecut complet, dar este groaznic să-l vezi aşa, în halul ăsta, dar sper să fie totul bine.

Totul a fost posibil datorită eforturilor extraordinare ale echipei de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş. Pe parcursul stării de urgenţă, au operat cu succes 54 de nou-născuţi cu urgenţe.

Dr. Horaţiu Suciu, şef chirurgie cardiovasculară: Din Timişoara, în acest moment, avem 4 copii mici, nou-născuţi şi un sugar mai mic care trebuie să vină în Târgu Mureş. Sunt cazuri grele, cazuri incompatibile cu supravieţuirea în lipsa unor operaţii. Indiferent cât de completă şi complexă e echipa, nu putem să facem faţă la acest aflux mare. Ne străduim, rezultatele noastre sunt bune, dar, dacă m-aţi întrebat cum facem faţă, răspunsul este: foarte greu. 

Deşi copleşiţi de numărul celor care au nevoie urgentă de ajutor, medicii încearcă, cu ajutorului unui sistem de prioritizarea a cazurilor grave, să salveze viaţa tuturor bebeluşilor. Numai săptămâna trecută au operat trei nou-născuţi, aflaţi în stare gravă.

Claudia Dumitrescu, mamă: S-a găsit răspuns la Târgu-Mureş, domnul doctor Horaţiu şi îi mulţumesc că i-a salvat viața copilului meu și am ajuns chiar în ultimul moment când nu mai aveam nicio șansă. Am trăit un coșmar și nu pot să îmi revin din șocul ăsta. Nu am știut că are probleme și am aflat după naştere. 

Odată cu pandemia, nou-născuţii grav bolnavi nu au mai putut fi trataţi în străinătate, iar greul a căzut pe cadrele medicale din Târgu-Mureş care speră că vor primi ajutor de la celelalte centre din ţară.

Dr. Sorin Pașcanu medic anestezist șef: Sunt 4-6 chiar şi peste 10 ore la unele intervenţii chirurgicale şi dincolo de intervenţia chirurgicală urmează perioada de terapie intensivă. Suntem puţini specialişti, avem spaţii puţine, paturi, tot ce înseamnă infrastructură. 

În fiecare an în România se nasc aproximativ 1.000 de copii cu malformații la inimă dintre care 300 sunt tratați la Târgu Mureș iar restul în celelalte centre și în afara țării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Inima unui bebeluș bate datorită unor medici eroi din Târgu Mureş