Antena Meniu Search
x

Insomnia și visele urâte, efecte ale autoizolării

Traiul în izolare devine tot mai greu de suportat, de la o săptămână la alta. Ne aşteptam la stări de anxietate dar mai puţin la probleme cu somnul. Adormim greu, mulţi spun că visează urât iar visele par foarte reale.

de Redactia Observator

la 29.04.2020, 15:22

Vezi și
  • Trebuie să limităm pe cât posibil statul pe internet.
  • Ne poate dăuna mai mult decât ne ajută.

Iar asta se întâmplă mai ales în rândul celor care nu au ieşit deloc în această perioadă. Am stat de vorbă cu doi specialişti şi avem câteva sfaturi pentru a depăşi cu bine momentul. 

Agitaţie, tristeţe, depresie. Sunt stări prin care ne aşteptam să trecem, având în vedere că ne petrecem aproape tot timpul închişi în case. Lor li se adaugă problemele cu somnul.

Eduard Puiu, psiholog: Există o metodă hazlie care poate avea eficienţă în decurs de câteva zile ar fi bine să vă lăsaţi pentru ziua următoare câteva treburi casnice nerezolvate şi, dacă mergeţi la culcare şi nu reuşiţi să adormiţi, să vă ridicaţi din pat şi să vă ocupaţi de aceste treburi.

Astfel, spun specialiştii, creierul va percepe asta ca pe o presiune, va înţelege că are o misiune şi va prefera să adoarmă, în loc să fie supus unei sarcini în plus.

Bogdan Popescu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania: Trebuie să privim insomnia ca provocată de o primejdie. Trebuie s-o privim ca pe o reacţie normală la anxietate, la primejdie, la frică. Din păcate, în această perioadă de izolare de carantină, oamenii interacţionează foarte mult cu ceea ce înseamnă ecrane, fie că e vorba de internet, fie că e vorba de televizor şi o fac până seara târziu.

Am face bine, aşadar, să limităm pe cât posibil statul pe internet sau în faţa televizorului înainte de culcare. Chiar dacă simţim nevoia să rămânem în permanenţă informaţi, fără să ne dăm seama, asta ne poate dăuna mai mult decât ne ajută.

Bogdan Popescu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania: Şi multe alte probleme de organizare a programului pot duce la o alterare a somnului normal. În primul rând, să ne organizăm cu un program regulat. Să ne propunem să ne trezim la aceeaşi oră dimineaţa, să ne culcăm la aceeaşi oră seara, să mâncăm la aceleaşi ore, să ne organizăm spaţiul foarte bine, cu alte cuvinte, să nu ne ducem în pat decât atunci când dormim, să evităm aţipeala de peste zi.

Şi visele urâte pe care le avem în această perioadă îşi pot găsi explicaţia în stresul provocat de izolarea de activităţile de zi cu zi, cu care eram obişnuiţi.

Putem percepe toată această perioadă ca fiind una care ne invadează vieţile, care ne rupe de ce ne făcea plăcere înainte, iar temerile din subconştient ies la suprafaţă. Dar iată, soluţii există şi sunt la îndemână. Şi nu uitaţi, sportul ajută şi el. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Insomnia și visele urâte, efecte ale autoizolării