Antena Meniu Search
x

Video Institutul Marius Nasta ar putea intra în incapacitate de plată. Beatrice Mahler: "Va fi o iarnă destul de dificil de traversat de un spital care are aceeaşi finanţare ca în 2017"

Explozia preţurilor la energie electrică are efecte dezastruoase în lanţ. Managerul unuia dintre marile spitale ale Capitalei avertizează ca insituţia ar putea intra în incapacitate de plată în două luni. Totul, după ce furnizorul de energie a anunţat că dublează preţurile.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 13.09.2021, 21:07

Vezi și

Institutul Marius Nasta, spital aflat de doi ani în prima linie a pandemiei. Zumzetul constant al aparatelor e liniştitor pentru medici şi pacienţi deopotrivă. Anual, 80 de mii de oameni caută aici vindecarea. Dar, spitalul e în pericol, atrage atenţia managerul, care se teme că facturile la energie ar putea băga institutul în faliment sau l-ar putea lăsa în beznă. 

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Am primit o informare despre modificarea preţului la energie electrică pentru Institutul Marius Nasta care creşte de la 292 la 535 megawatt oră.

Consumul de energie electrică al spitalului e uriaş. Aici se tratează pacienţi cu boli respiratorii grave şi bolnavi de COVID, mulţi dependenţi de oxigen. Instalaţiile prin care curge oxigenul salvator funcţionează non-stop. Dacă acum spitalul plăteşte 90 de mii de lei pentru energia electrică, factura va fi aproape dublă în octombrie. 

Spitalul Marius Nasta ar putea intra în incapacitate de plată

Pe acelaşi subiect

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: O să rămânem cu facturi restante.

Reporter: Ar putea intra în incapacitate de plată? 

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Există acest risc.  

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Lucrurile deşi erau vizibile de câteva luni bune, ca să nu zic zeci de luni, am aşteptat, am aşteptat, am aşteptat şi acum culegem ce am aşteptat

Energia electrică s-a scumpit în august 2021 cu aproape 25 la sută faţă de anul trecut. O simt deja milioane de români, dar acum valul scumpirilor a ajuns până la uşa instituţiilor publice. 

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Vorbim de spitale, vom vorbi de şcoli, de universităţi, vom vorbi de cămine de bătrâni, vom vorbi de orfelinate. 

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Va fi o iarnă destul de dificil de traversat de un spital care are aceeaşi finanţare de la casa de asigurări ca în 2017, preţurile nu s-au modificat

Soluţia ar putea veni tot de la stat. 

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: Am făcut o adresă către Ministerul Sănătăţii în care atenţionam asupra dificultăţilor financiare. Nu am primit încă niciun răspuns. 

Şi celelalte spitale din Bucureşti se aşteaptă la facturi uriaşe în această toamnă.

Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balș: Va fi o soluţie centralizată. Sau ar trebui să se gândească o soluţie mai ales în condiţii de pandemie. Spitalele trebuie să funcţioneze în continuare, cred că e un lucru pe care îl ştim toţi, nu? 

Scumpirea energiei electrice e doar una din problemele cu care ne confruntăm şi noi, şi instituţiile statului. Preţul gazelor a crescut cu aproape 21 la sută faţă de anul trecut. 

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: "O să se întâmple acelaşi lucru şi cu energia termică, chiar cu alte utilităţi, gen apa. Apa se va scumpi pentru că se va scumpi energia electrică pentru tot ce înseamnă pompe"

Specialiştii atrag atenţia că, dacă nu se vor aloca bani de la buget, multe companii şi instituţii vor fi obligate să oprească activitatea în  iarnă. În cazul spitalelor, Ministerul Sănătăţii are o soluţie de avarie. Cât timp suntem în stare de alertă, Casa Naţională de Asigurări va deconta cheltuielile chiar dacă au depăşit bugetul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Institutul Marius Nasta ar putea intra în incapacitate de plată. Beatrice Mahler: "Va fi o iarnă destul de dificil de traversat de un spital care are aceeaşi finanţare ca în 2017"