Antena Meniu Search
x

Video Interesul românilor pentru vaccinare scade pe zi ce trece. În tot acest timp, milioane de doze ocupă depozitele

Scade numărul infectărilor, scade şi numărul vaccinaţilor. Lista de aşteptare a dispărut, la fel şi înghesuiala din centre. În ritmul acesta, vom ajunge la 5 milioane de imunizaţi abia în prima săptămână din iulie. Cu mai bine de o lună peste termenul anunţat iniţial de premier. Dozele pe care le primim în perioada următoare ne ajung până la sfârşitul anului.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 07.06.2021, 21:02

Vezi și

Aşa arată unul dintre cele mai mari centre de vaccinare din România. În zona Pfizer vin 400 de oameni pe zi. Acum o lună se vaccinau aici 700 de persoane. 

''Nu stăm la rând, mare lucru să ştiţi să fie aşa liber.''

''Când aţi făcut prima doză?

Pe 8. N-am stat nici atunci foarte mult la coadă, în jur de 20 de minute. Acum e gol.''

Pe acelaşi subiect

Şi mai drastică este scăderea când vorbim despre AstraZeneca. Mai bine de 50% faţă de luna mai.

''E un trend care ne descalifică.'' 

Depozitele, pline cu milioane de doze de vaccin

Livrările de vaccinuri continuă însă, iar depozitele se umplu cu milioane de doze. Cea mai mare cantitate de vaccin e depozitată la Institutul Cantacuzino din Capitală: aproape 3 milioane de doze. Alte 2,3 milioane sunt în celelalte 6 depozite din ţară. Ne apropiem aşadar de capacitatea maximă de stocare a acestora care este de 6,7 milioane de doze. Iar săptămânile viitoare vor ajunge alte tranşe de vaccin în ţară. 

Andrei Baciu, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: Pentru luna iunie, nouă ne revin 6.394.000 de doze aproximativ din cele patru tipuri.

Tragem linie: în iunie vom avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin. Şi români care se vaccinează din ce în ce mai puţini. Pe listele de aşteptare nu mai e nicio persoană. În ritmul de acum, de 60 de mii de români vaccinaţi zilnic, ne trebuie aproape 6 luni să epuizăm toate dozele cu rapel cu tot. Adică pe 1 decembrie. 

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii: Vaccinurile AstraZeneca sunt donate şi vândute şi vom face acest lucru de acum înainte fără să le mai transportăm şi să le depozităm în depozitele noastre. Dacă vom avea avea excedent din celelalte tipuri de vaccinuri, ele vor fi de asemenea prioritar vândute sau în anumite situaţii particulare, donate. 

4,4 milioane de români sunt vaccinaţi. Dintre ei, au schema completă 3,9 milioane. Dacă se păstrează ritmul actual de vaccinare, ţinta de 5 milioane va fi atinsă pe 5 iulie, aşadar, la o lună distanţă faţă de data anunţată de autorităţi.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: Se aşteaptă ca în următoarele luni, în mod deosebit după sezonul de vară, să crească numărul de cazuri. Este momentul să ne asigurăm pentru perioada următoare încât să evităm un alt val de îmbolnăviri. 

Puţini sunt însă convinşi de acest argument în condiţiile în care nu mai avem râspândire comunitară a virusului SARS-CoV-2. 89 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. 15 judeţe nu au raportat niciun caz. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Interesul românilor pentru vaccinare scade pe zi ce trece. În tot acest timp, milioane de doze ocupă depozitele