Antena Meniu Search
x

Epidemia de Covid-19 s-a ”încheiat” în Norvegia, a anunțat șeful Institutului de Sănătate Publică

Epidemia de Covid-19 s-a încheiat în Norvegia, a anunțat unul dintre medicii care au condus campania împotriva coronavirusului, relatează Financial Times. 

de Redactia Observator

la 07.06.2021, 10:25

Epidemia de Covid-19 s-a ”încheiat” în Norvegia, a anunțat șeful Institutului de Sănătate Publică
Terasă în Oslo, Norvegia, 2009 - Profimedia

Preben Aavitsland, medic șef la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, a publicat pe Twitter un grafic care arată că Norvegia a ajuns la cea mai scăzută rată de infecție de la sfârșitul verii trecute și a scris: ”Asta a fost pandemia!”„Aici, în Norvegia, pandemia s-a încheiat ca să spunem așa. Putem începe să ne pregătim ca virusul să ocupe foarte puțin spațiu în viața noastră de zi cu zi.”, a mai spus el ziarului VG. 

Norvegia a avut una dintre cele mai scăzute rate de infectare din Europa în toate cele trei valuri ale pandemiei, ajutată de densitatea scăzută a populației și de izolarea țării în nordul Europei, precum și de acțiunile decisive ale guvernului și autorităților sanitare de fiecare dată când infecțiile au început să crească.

Numărul de îmbolnăviri și de decese a fost semnificativ mai mic decât în Suedia vecină, dar și Danemarca, care a adoptat o abordare similară cu Norvegia. Aavitsland susține că numărul mic de oameni spitalizați din cauza Covid-19 și aflat în continuu declin datorită vaccinărilor tot mai multe va datermina ca în viitor în țară să apară doar focare locale. Autoritățile sunt bine echipate să se ocupe de acestea, a spus el. "Un pompier-șef ar fi spus: incendiul forestier s-a stins, iar pericolul pentru oameni și clădiri s-a redus, dar mai rămân de curățat zone ici și colo și trebuie să fim vigilenți", a declarat el pentru radioul de stat NRK.

Premierul Erna Solberg a lăudat încrederea generală a norvegienilor în autorități care a ajutat la răspunsul împotriva Covid. Și impactul supra economiei țării a fost redus cu ajutorul gigantului său fond de 1300 de miliarde de dolari „Ceea ce am făcut bine este că, în primul rând, ne-am mișcat decisiv de la început”, a declarat ea luna trecută pentru Financial Times.

Aavitsland a declarat că va mai dura încă câțiva ani până când pandemia va fi controlată la nivel global și a adăugat că autoritățile norvegiene vor oferi din expertiza lor și altor țări. „Nu se încheie cu adevărat până nu se termină pentru toată lumea”, a adăugat el.

Nu toți oficialii norvegieni din domeniul sănătății sunt de acord cu punctul său de vedere conform căruia epidemia s-a încheiat în Norvegia. Espen Nakstad, director general adjunct al Direcției Norvegiene pentru Sănătate, a avertizat că epidemia nu este „complet terminată” în Norvegia și a spus că oamenii se pot relaxa când toți adulții primesc și a doua doză de vaccin în august sau septembrie. „Atunci, sperăm că vom putea trăi din nou normal, chiar dacă epidemia nu se încheie complet în Norvegia până când nu se încheie în toate țările”, a spus el pentru NRK.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Epidemia de Covid-19 s-a ”încheiat” în Norvegia, a anunțat șeful Institutului de Sănătate Publică