Antena Meniu Search
x

Video Listele de aşteptare pentru vaccinul împotriva gripei sunt interminabile, iar medicii de familie şi farmaciile nu mai au nicio doză

Cine vrea să se vaccineze antigripal are nevoie de reţetă de la medicul de familie. Este decizia ministerului Sănătăţii pentru a opri specula. Doar că măsura are exact efectul invers.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 03.12.2020, 20:09

Vezi și
  • Cererea este mai mare ca niciodată.
  • La medicii de familie listele de aşteptare sunt interminabile.

Clinicile private au început să cumpere stocuri uriaşe de la farmacii. Vând doza de vaccin cu un adaos de 400%. În paralel, medicii de familie şi farmaciile nu mai au nicio doză, dar au liste de aşteptare cu mii de pacienţi.

Cătălin a găsit vaccin gripal doar pentru copil. El a rămas fără, deşi a căutat prin farmacii şi la medicul de familie.

Cătălin Tudor, client: E destul de greu să găseşti vaccinul pe piaţă şi de aceea nu m-am vaccinat. Nu l-am găsit.

Mulţi alţii sunt în aceeaşi situaţie.

Client: Nu e normal să nu se găsească. Cei care ar dori să-l facă nu îl găsesc nici în farmacii, nici la medicul de familie.

Român plecat în străinătate: De 3 ani sunt plecat în Germania. Cine vrea să se vaccineze face vaccin gratuit şi la noi e cu bani. Şi nu se găseste, si din lună în lună e mai scump.

Mai exact, o doză este de 10 ori mai scumpă în farmacii, comparativ cu anul trecut.

Cerere mare pentru vaccinul antigripal

Dacă suntem norocoşi, în unele farmacii mai putem să găsim câteva doze de vaccin, cu preţuri cuprinse între 50 şi 130 de lei.

Puţini sunt cei care reuşesc să se vaccineze, iar de acum va fi şi mai greu pentru că dozele se dau în farmacii doar cu reţetă. Aşa încearcă Ministerul Sănătăţii să evite vânzarea ilegală a vaccinului.

Beatrice Speteanu, farmacist: De obicei vin pentru o familie întreagă, cu câte 5 reţete. Sunt mulţi medici de familie care au trimis reţetele pe whatsapp pacienţilor.

Doar că asta înseamnă o portiţă pentru clinicile private. Vând pachete cu teste covid şi vaccin gripal la preţuri exorbitante.

Angajat clinică privată: Avem două variante. Pachet de 290 de lei: consultaţie şi vaccin antigripal sau pachet 490 de lei care conţine testare covid, după care în 3, 4 zile dacă iese negativ se revine la consultaţie şi atunci se aplică şi vaccinul antigripal.

Cererea este mai mare ca niciodată, iar la medicii de familie listele de aşteptare sunt interminabile.

Ioana Daciana Toma, Secretar Societatea Nationala de Medicina Familiei: Am primit 45 de doze. Eu am pe listă 1.600 de pacienţi. Sunt colegi care au 2.000, 2.000 şi ceva de pacienţi pe listă. Ce fac cu 45 de doze? Este umilitor. Toată vara s-a făcut promovare pentru vaccinarea din timp, incepand cu luna septembrie si suntem in luna decembrie cu 45 de doze, în cel mai bun caz.

Liste au şi farmaciştii.

Ştefan Marius Răzvan, administrator farmacii: Cred că sunt câteva sute de pacienţi în aşteptare. Comenzile care sosesc sunt de ordinul a zeci de fiole. Cred că mai sunt 5,6 până în 10 doze de vaccin. Au sosit azi de dimineaţă şi de când au sosit s-au şi epuizat.

Problema nu pare să fi ajuns şi la urechile ministrului Sănătăţii.

Nelu Tătaru: Vaccinul gripal, din cate ştiu eu, noi avem ce aduce ministerul sănătăţii pentru catagrafierea făcută de medicii de familie pentru persoanele cu risc, gravide, copiii lucrători în serviciile medicale iar celelalte pe circuit liber se acordau şi fără reţetă.

Ultima tranşă de vaccin antigripal a ajuns în cabinetele medicilor de familie în urmă cu 3 săptămâni. Stocul a fost deja epuizat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Listele de aşteptare pentru vaccinul împotriva gripei sunt interminabile, iar medicii de familie şi farmaciile nu mai au nicio doză