Antena Meniu Search
x

Video Controlați de Orban și Nicușor Dan, managerii spitalelor din București acuză lipsurile. De la Palatul Victoria situația se vede altfel sau e plină cu promisiuni

Premierul, primarul şi prefectul "au descins" seara trecut în patru spitale din Capitală. Au fost mulţumiţi de ce au găsit, ba chiar le-au promis managerilor paturi în plus la ATI, staţii suplimentare de oxigen şi mai mulţi medici. O echipă Observator a mers astăzi pe urmele celor trei "inspectori". 

Vezi și
  • Premierul a vizitat, luni, patru spitale din Capitală.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Spitalul Colentina e plin, iar în curte zeci de pacienţi aşteaptă să-i vadă un medic.

Pacient: "Șefu ce fac, stau aici? Am programare şi nu intru?"

Pacient: "A trebuit să stăm mai mult la coadă decât în cabinet la doctor. O oră la coadă şi un sfert de oră, înăuntru".

De la Palatul Victoria situaţia se vede altfel.

Ludovic Orban, premierul României: "La Colentina situaţia e în regulă, la Sfântul Ioan e în regulă".

Managerul spitalului Colentina reclamă o altă problemă.

Remus Mihalcea, managerul Spitalului Colentina: "Sunt din ce în ce mai mulţi pacienţi care au nevoie de terapie cu oxigen. Paturile de ATI sunt o necesitate în acest moment. În caz că vom creşte numărul de paturi să dozăm foarte bine şi consumul de oxigen pentru a nu suprasolicita instalaţiile".

Mai mulţi pacienţi însă au nevoie de mai mulţi medici.

Alt spital, alte probleme. Malaxa are 9 paturi de terapie intensivă ce nu pot fi folosite. Pentru ele e nevoie de un rezervor suplimentar de oxigen.

Şi la spitalul Sfântul Ştefan se consumă zilnic 12 tuburi de oxigen, dublu faţă de începutul anului. Motivul: toate paturile sunt ocupate.

Întreg parterul e zonă roşie, la etajul 1, aripa stanga şi aripa centrala sunt zonă verde şi zonă galbenă, pentru imbrăcat, dezinfectat. Conducerea spitalului a fost anunţată că aici s-ar putea face schimbări.

La Spitalul Sfântul Ştefan din Capitală ar urma să fie înfiinţată o nouă secţie ATI, chiar aici la parterul clădirii, unde vor fi aduse 10 paturi de terapie intensivă. Dar pentru asta ar fi nevoie de modificări radicale, spune managerul

Radu Chiotan, managerul Spitalului Sf. Ştefan: "O secţie de terapie intensivă trebuie să aibă ventilaţie centralizată şi clădirea asta nu are."

O adaptare a reţelei electrice, evident paturi, aparatură şi nu în ultimul rând personal

Concret, o secţie de terapie intensivă cu 10 paturi are nevoie de 5 medici ATI şi 15 asistente. În plus, pentru a-i îngriji corect pe bolnavi este nevoie de 10 infirmiere, 3 brancardieri şi un kinetoterapeut.

Primarul Capitalei dă asigurări că toate aceste investiţii vor fi făcute până la finalul anului.

Nicușor Dan: "Urgența noastră este să asigurăm fonduri pentru că aceste paturi pentru ATI și alocarea de medici pentru ATI să aibă loc şi pentru asta vă asigur că avem bani".

Nu sunt însă fonduri şi pentru a începe lucrări în spitalele din subordinea Primăriei pentru a putea primi autorizaţia în caz de incendiu.

Unul dintre ele este Maternitatea Giuleşti care va fi relocată anul viitor, susţine primarul. Spitalul funcţionează fără autorizaţie ISU şi fără avize DSP. Mutarea a fost anunţată încă din 2018 de fostul edil al Capitalei.

Paznic: "Se vehiculează de ani de zile. Asta e monument istoric. Nu ai voie să umbli la ea, e patrimoniu. Nu ai voie să modifici nimic".

Şi Spitalul de Chirurgie Maxilo-Facială Dan Theodorescu ar urma să fie mutat anul viitor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Controlați de Orban și Nicușor Dan, managerii spitalelor din București acuză lipsurile. De la Palatul Victoria situația se vede altfel sau e plină cu promisiuni