Antena Meniu Search
x

Masca FFP2, obligatorie în România. De ce ar putea lua autoritățile această decizie

Guvernul vrea ca românii să poarte doar măşti chirurgicale sau de tip FFP2. Şi le sugerează să renunţe la măştile textile. Executivul s-a reunit, aseară, într-o şedinţă, pentru a analiza evoluţia pandemiei. Una dintre măsurile discutate este folosirea măştilor care asigură o protecţie sporită. Nu s-a precizat însă dacă măsura va fi obligatorie sau va rămâne doar cu titlu de recomandare.

de Redactia Observator

la 04.01.2022, 16:46

Vezi și

Alexandru Rafila spune că măștile FFP2 protejează mai bine. Medicul le-a recomandat oamenilor să renunțe la măștile textile și să le poarte pe cele chirurgicale sau FFP2, care conțin mai multe straturi de protecție, într-o declarație pentru Digi24.

Însă, într-un comunicat de presă, guvernul Ciucă a transmis ieri că una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie a COVID-19, care ar putea fi generalizată la nivelul întregii ţări, rămâne portul corect al măştii chirurgicale sau al altor tipuri de măşti care să respecte standardele FFP2.

Ce sunt măștile FFP2 și cât costă

Măștile FFP2 protejează împotriva celor mai fine particule de praf și aerosoli, aceste măști pot filtra particule de 0,11 µm (dimensiunea particulelor de coronavirus), oferind o protecție eficientă împotriva virusului. Măștile model FFP2 pot capta peste 94% din particulele din aer. O mască FFP2 a ajuns să coste în jur de 2 lei bucata în România.

Pe acelaşi subiect

În Europa continentală puțini oameni mai poartă în prezent măști de material ca protecție împotriva Covid-19, potrivit The Economist. Oamenii poartă măști chirurgicale sau, din ce în ce mai mult, măști FFP2, cu un grad mai mare de eficiență. În Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, măștile de tip FFP2 sunt însă mai puțin frecvente. 

De ce nu sunt măştile FFP2 utilizate pe scară largă în Europa

FFP înseamnă „piesă facială filtrantă”. Este un standard european pentru eficiența măștii, variind de la unu, cel mai mic grad, la trei, cel mai înalt. Măștile FFP2 filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2.

Măștile de tip N95 din SUA și KN95 din China oferă niveluri similare de protecție. Aceste măști de unică folosință au mai multe straturi de țesături diferite, inclusiv un filtru de polipropilenă, realizat din polimer cu fibre minuscule, neregulate, care pot prinde cele mai mici particule din aer. Un studiu publicat în decembrie de Institutul Max Planck, o organizație germană de cercetare, a constatat că măștile FFP2, dacă sunt purtate adecvat, reduc riscul de infectare cu SARS-CoV-2 la 0,1%.

Măștile din material textil sau medicale perturbă fluxul de aer al purtătorului și captează doar cele mai mari particule de aerosoli. Eficacitatea lor variază foarte mult în funcție de designul și țesătura utilizată: măștile strânse, cu mai multe straturi, realizate din materiale dense, sunt mult mai eficiente decât măștile de in, cu un singur strat. Un studiu publicat în Jurnalul de Educație și Promovare a Sănătății a constatat că măștile chirurgicale au fost de trei ori mai eficiente în prevenirea inhalării aerosolilor decât cele din material. Un alt studiu, publicat în JAMA Internal Medicine, a comparat diferite măști din material și a constatat că eficacitatea acestora în a capta particule virale variază de la 26% la 79%.

La începutul pandemiei, măștile FFP2 erau rare și costisitoare. Chiar și guvernele au căzut victime creșterii prețurilor, plătind peste 4 euro pe o mască. Inițial, cererea era scăzută, astfel încât stocurile și capacitatea de producție nu au putut satisface creșterea bruscă a cererii. Guvernele au încercat să facă stocuri pentru cei mai expuși riscului de a contracta virusul, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății. Dar producția s-a extins rapid: China a trecut de la fabricarea a 20 de milioane de măști pe zi în ianuarie 2020 la aproape 200 de milioane pe zi în martie 2020.

Acum sunt mai ieftine și ușor de obținut: în Europa pot fi cumpărate cu mai puțin de 1 euro. În Germania, guvernul a început să le elibereze persoanelor cu vârsta peste 60 de ani la sfârșitul anului 2020. În Austria, măștile FFP2 sunt obligatorii în magazine, muzee și în transportul public din ianuarie 2021, deși regulile actuale se aplică doar persoanelor nevaccinate.

Oficialii din Marea Britanie și SUA spun că în special lucrătorii din domeniul sănătății ar trebui să poarte măștile FFP2. Deoarece varianta foarte transmisibilă Omicron se răspândește în întreaga lume, actualizarea ghidurilor pentru a recomanda utilizarea măștilor FFP2 pe scară mai largă ar putea fi un mod de a ajuta la reducerea cazurilor de infecție. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Masca FFP2, obligatorie în România. De ce ar putea lua autoritățile această decizie