Antena Meniu Search
x

Medic ATI: Sunt situaţii în care oamenii vin să-şi vadă soţul sau soţia în reanimare pentru ultima dată. Astfel de momente sunt sfâşietoare

Dr. Elena Copaciu, medic primar de ATI la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală şi specialist reîntors în sistemul de stat anul trecut pentru a le fi colegilor alături în perioadele grele de pandemie a povestit pentru News.ro cum este munca pe care o face în secţia de ATI a unităţii sanitare, unde ajung cazurile severe de pacienţi infectaţi cu Covid 19.

de Redactia Observator

la 14.09.2021, 11:50

Medic ATI: Nimic nu ne-a pregătit pentru provocarea pe care a reprezentat-o pandemia. Este ceva ce nu am întâlnit până acum
Imagine ilustrativă - Shutterstock

Expertul spune că cel mai mult o marchează acele cazuri pe care medicii nu le pot salva şi acele situaţii în care pacienţii mărturisesc pe patul de spital că, dacă ar avea puterea, ar proceda cu totul altfel, că s-ar vaccina şi i-ar proteja mai bine pe cei din jurul lor. Medicul vorbeşte despre o boală cu manifestări necunoscute până acum, o boală care în anumite cazuri atacă iremediabil plămânii chiar şi în cazul persoanelor tinere care nu au şi alte boli asociate.

“Cel mai mult te marchează cazurile pe care nu le poţi salva. Chiar dacă înţelegi că agresiunea virusului este de mare gravitate, că produce ravagii în plămâni şi că unii oameni nu mai au cu ce respira, în afară de suportul de funcţii vitale pe care îl oferă aparatele noastre şi câteodată nici acesta nu este suficient, este ceva ce nu am întâlnit până acum, reanimator sunt începând cu rezidenţiatul din 91 şi credeam că le-am văzut pe toate, tot ce înseamnă cazuri grave, o reanimare precum este cea a Spitalului de Urgenţă din Bucureşti, cu stagiile făcute în străinătate, nimic nu ne-a pregătit pentru provocarea pe care a reprezentat-o această pandemie, cu valurile succesive, niciunul nu seamănă cu cel anterior şi aduce noi provocări şi tot discutăm între noi şi încercăm să identificăm caracteristicile fiecărui nou val, discutăm cazuri şi soluţii împreună cu colegii noştri din toată lumea, ca să putem să oferim cele mai bune soluţii pentru fiecare pacient în parte”, a explicat pentru news.ro Dr. Elena Copaciu, medic primar ATI la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.

Pandemia de coronavirus este un eveniment unic în ultimul secol. Medicul Copaciu spune că "nimeni nu era pregătit pentru așa ceva".

"Un eveniment cum este această pandemie produsă de coronavirusul Sars-CoV-2 şi boala pe care o dă, Covid-19, este un eveniment unic în ultimul secol, nimeni nu era pregătit pentru aşa ceva, nimeni nu ştie ce va urma, noi ca societate trebuie să ne adaptăm la aceste provocări din punctul de vedere al nevoilor pacienţilor, şi cei cu covid dar şi cei non covid, pentru că sunt provocări importante, noi, lucruri cu care nu ne-am întâlnit până acum şi nici predecesorii noştri, provocări pentru societate, pentru economie, pentru sociologi, pentru politicieni, în toate aspectele vieţii noastre. Trebuie să găsim soluţii, negarea pandemiei şi a problemelor ridicate de pandemie nu ajută cu nimic.

Pe acelaşi subiect

(...) Este greu de spus dacă viitorul va fi al epidemiilor şi pandemiilor, epidemii au existat dintotdeauna, este o evoluţie naturală să zicem, cu ghilimelele de rigoare, a unor microorganisme care îşi caută calea spre supravieţuire, şi aşa apar astfel de epidemii”, a spus Dr. Elena Copaciu.

“Chiar şi cu prezentare rapidă la spital există unii pacienţi care evoluează nefavorabil”

"Pentru pacienţii critici este o agresiune asupra plămânului, de mare gravitate. Şi chiar şi cu prezentare rapidă la spital, există unii pacienţi care evoluează nefavorabil. Cei care vin tardiv şi ajung în terapie intensivă şi cu o evoluţie gravă, din păcate, sunt cei care vor evolua în mare parte negativ, cu tot suportul de funcţii vitale, şi trebuie să spun că la ora asta multe dintre marile spitale din ţară au dotări suficiente ca să trateze pacienţi cu o astfel de afectare gravă, însă asta nu e tot, trebuie să existe şi un răspuns din partea organismului şi câteodată organismul răspunde cu un răspuns exagerat, care distruge în continuare plămânul”, a explicat medicul de ATI.

Medicul de ATI mărturiseşte că sfâşietoare sunt momentele în care medicii le sunt alături celor care îi văd pe cei dragi pe patul de reanimare pentru ultima dată.

“Sunt situaţii în care oameni internaţi în spital vin să-şi vadă soţul sau soţia în reanimare pentru ultima dată, nu e nimic uşor în terapie intensivă, dar astfel de momente sunt sfâşietoare, sunt foarte greu de urmărit pentru tot personalul medical”, a spus medicul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Medic ATI: Sunt situaţii în care oamenii vin să-şi vadă soţul sau soţia în reanimare pentru ultima dată. Astfel de momente sunt sfâşietoare