Valeriu Gheorghiţă, avertisment după prima zi de şcoală: "Va creşte numărul de copii internaţi în spitale"
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiţă, atrage atenţia că rata de vaccinare în rândul copiilor de peste 12 ani este insuficientă şi că ne putem aştepta la o creştere a numărului de copii internaţi în spitale, "o realitate pe care o vedem în toate ţările în care au început activităţile de învăţământ cu prezenţă fizică".
Valeriu Gheorghiţă spune că se remarcă o creştere a ratei de vaccinare în rândul copiilor cu vârste de peste 12 ani, rata de imunizare în rândul acestei categorii ajungând la aproape 15%. Medicul susţine că procentul este însă "insuficient" şi arată că numărul de infectări şi de internări în rândul copiilor va creşte.
"Avem aproximativ 200.000 de copii şi adolescenţi între 12 şi 19 ani care au primit cel puţin o doză de vaccin. Raportat la numărul de copii eligibili, vorbim de aproape 15%, procent de acoperire vaccinală cu cel puţin o doză (...).
Este evident că în perioada următoare numărul de cazuri în rândul copiilor va creşte, numărul de cazuri de COVID-19. De asemenea, va creşte numărul de copii internaţi în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă, este o realitate pe care o vedem în toate ţările în care au început activităţile de învăţământ cu prezenţă fizică, inclusiv în Statele Unite”, a precizat medicul, la Digi 24.
Bilanţ de vaccinare anti-Covid în România, 13 septembrie 2021
- Bilanţ de vaccinare anti-Covid în România, 13 septembrie 2021. 8.040 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore
- Doar jumătate dintre profesorii întorși la catedră sunt vaccinați, în Timiș. Cum pot afla părinții ce...
- Vaccinarea, puțin probabil să aducă imunitatea colectivă, consideră directorul OMS Europa. Pesimism în rândul...
Valeriu Gheorghiţă a precizat că există "recomandarea foarte clară" ca tinerii cu boli cronice - obezitate, diabet, boli renale şi alte tipuri de afecţiuni - să se imunizeze prin vaccin.
El a subliniat importanţa vaccinării "în mod deosebit a adulţilor", dar a insistat şi asupra importanţei respectării regulilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSPCNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 13 septembrie a.c., ora 17.00, este următoarea:
1. Numărul de doze administrate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer-BioNTech (în ultimele 24 de ore): 2.017 de persoane vaccinate cu o doză; 2.420 de persoane vaccinate cu a două doză.
2. Numărul de doze administrate împotriva COVID-19 cu vaccinul Moderna (în ultimele 24 de ore): 49 persoane vaccinate cu o doză; 63 persoane vaccinate cu a două doză.
3. Numărul de doze administrate împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca (în ultimele 24 de ore): 4 persoane vaccinate cu o doză; 23 de persoane vaccinate cu a două doză.
4. Numărul de doze administrate împotriva COVID-19 cu vaccinul Johnson&Johnson (în ultimele 24 de ore): 3.464. Vaccinul nu necesită rapel.
5. Numărul de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare: 11, dintre care 1 la Pfizer şi 10 la Johnson&Johnson.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰